Hirdetés

Pénzbírságot szab ki a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre, mert a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra. A Fideszhez és az MSZP-hez köthető tőkés csoportokat hoz helyzetbe az új földszabályozás, ezek szerinte már fel is oszthatták az országot maguk között – mondta a hvg.hu-nak Ángyán József.

Rogán Antal frakcióvezető tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, kötelező szavazás lesz a Fidesz-frakcióban a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítás parlamenti határozathozatalakor, azt pedig – az alapszabályban foglaltak szerint – pénzbírsággal büntetik, aki ennek ellenére nemmel szavaz.
A parlament tegnap este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő – két korábban jobbikos képviselő – szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.

"Mint korábban más esetekben, most is pénzbüntetést kap az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelező szavazásnak" – közölte a Fidesz-frakció. A büntetés összegére nem tért ki a tájékoztatás. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem ez volt az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó. "Hosszú távon a frakció együttműködése, együttdolgozása biztosított". (MTI)  Fotó: MTI / Kovács Attila

A Fideszhez és az MSZP-hez köthető tőkés csoportokat hoz helyzetbe az új földszabályozás, ezek szerinte már fel is oszthatták az országot maguk között – mondta a hvg.hu-nak Ángyán József. A képviselő nem szavazta meg a földtörvényhez kapcsolódó alkotmánymódosítást, amiért pénzbüntetést kapott, de a frakcióból nem zárták ki.

hvg.hu: Érkezett a Fidesz-frakcióból valamilyen reakció a "kiszavazása" után?

Ángyán József.: Érdekes a helyzet, jó néhányan a lelkiismeretükkel küzdenek. Emberileg igen nehéz helyzetbe hozta őket a vezetés. Őszintén sajnálom, hogy ennek a megoldásában nem tudok nekik segíteni. Hogy később milyen következményei lesznek, még nem tudom. A módosító indítványomat a saját frakciómból rajtam kívül ketten támogatták, a többiek az MSZP-vel „nagykoalícióban” elutasították. Pedig hát a módosításommal azt szerettem volna elérni, hogy ha már a földtörvényen kívül egyéb kapcsolódó jogszabályokat is sarkalatosakká tesz az alaptörvény, akkor ez ne a nagy integrátorokat bebetonozó „integrált mezőgazdasági termelésszervezés” ködös tartalmú joganyaga, hanem a családi gazdálkodásra és a szövetkezésre vonatkozó területek legyenek.

Ezt söpörte le az MSZP-vel teljes egyetértésben a kormánytöbbség, vagyis a családi gazdálkodási és szövetkezeti modell helyett a nagy tőkeerejű integrátorokat választotta. Bár a leendő, ezt érintő sarkalatos törvény tartalmáról hivatalosan a kormány semmi féle információt nem volt hajlandó elárulni, de úgy hírlik, hogy az állam régiónként az integrátori feladatokat nagytőkés csoportoknak adná koncesszióba, „begyűrve” alájuk az egész régió mezőgazdaságát. Így a profit is ezekhez az integrátorokhoz vándorolna, szemben a szövetkezési modellel, ahol az eredményt visszaosztják a szövetkezetet létrehozó gazdálkodó családokhoz és helyi közösségekhez. Ennek semmi köze a néppárti vidékstratégiához, ezért szavaztam nemmel a végszavazásnál az alaptörvény módosítására.
A beszélgetés folytatása >>>

Kapcsolódó anyagok:

Alaptörvény 3.0 – Ángyán kiszavazott

Megalázó helyzetbe hozták a kormánypártok képviselőiket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás