A rovat kizárólagos támogatója

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így 2013 januártól már az 50 m2 alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni. Ez követi a még júniusban elfogadott módosításokat, amelyek szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, ha az már elkészült.

A módosításokkal a rendelet (az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 178/2008 Korm. Rend.) 2013 januárjától a következő főbb új elemeket tartalmazza:

• az 50 m2 alatti épületek eladásánál, bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni az eladónak;
• már az 500 és 1000 m2 közötti hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén is kell tanúsítványt készíteni (eddig csak 1000 m2 felett volt kötelező);
• az épület, vagy önálló rendeltetési egység eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll;
• az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette;
• a tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni;
• a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is.

Örülünk az új követelményeknek, számunkra ez azt jelzi, hogy a Kormány is felismerte az energiatanúsítványokban rejlő lehetőségeket.
A MEHI és az energiahatékonysági ágazat régóta hangsúlyozza, hogy egy jól működő tanúsítvány-rendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és –bérlőket a gazdaságosabban működő lakások felé. Ez pedig a tulajdonosok számára is garantálja, hogy beruházásaik akkor is megtérülnek, ha eladják vagy bérbe adják lakásukat. Úgy érezzük azonban, hogy a végrehajtás terén a Kormány bátrabban is léphetett volna, és minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését. Mivel a tanúsítvány készítése eladáskor vagy bérbeadáskor amúgy is kötelező, ez semmiféle többletterhet nem jelentene az eladóknak – közölte dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI) igazgatója.

A MEHI tizenegy vezető hazai vállalattal összefogva még októberben adta át a „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével” c. javaslat-csomagot a Kormánynak. A javaslatok egyik része éppen az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerének megerősítését célozta, ideértve a fent említett, jövő januárban hatályba lépő módosításokat.

Kapcsolódó anyagok:

Mit kíván a magyar energiahatékonyság?

Energiahatékonysági 12 pont

A franciák lakásfelújításra, mi ismeretlen célokra költjük a karbonpénzeket

Fél Paksnyi energiát spórolhatnánk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás