Hirdetés

A WWF örömmel vette tudomásul, hogy a Koreai Köztársaság megváltoztatta a „tudományos célú” bálnavadászatra vonatkozó veszélyes tervét, melyet széles körben elítéltek a kormányok, a WWF és a fajok megőrzésével foglalkozó más szervezetek.

Eheti körlevelében adta hírül a bálnavadászattal foglalkozó nemzetközi bizottság (IWC), hogy a koreai kormány „megváltoztatta álláspontját a tudományos célú bálnavadászatra vonatkozó eredeti tervéről és a kutatást inkább nem halálos kimenetelű eljárásokkal folytatja”.

A Koreai Köztársaság 2012 júniusában jelentette be, hogy veszélyeztetett bálnák vadászatára készül, a bálnavadászatra vonatkozó egyezmény azon kiskapujának kihasználásával, amely lehetővé teszi az úgymond „tudományos célú” bálnavadászatot. A felvetést erőteljesen ellenezte az IWC-hez csatlakozott több kormány is, amelyek szükségtelennek nevezték a vadászatot, tekintettel arra, hogy vannak korszerű, nem halálos kimenetelű kutatási technikák. Korea korábban a veszélyeztetett hosszúszárnyú bálnák vadászatát is tervezte, ami azt a veszélyes üzenetet hordozhatta volna, hogy még a legveszélyeztetettebb bálnák vadászata is megengedett.

„A WWF gratulál a Koreai Köztársaságnak ahhoz a döntéséhez, hogy megváltoztatta a veszélyeztetett hosszúszárnyú bálnák tudományos célú vadászatát.” – mondta Wendy Elliott, a WWF International fajfelelőse. „Reméljük, hogy ez a pozitív lépés közelebb visz a bálnák fokozott megőrzéséhez a koreai vizekben.”

Japán az egyetlen ország, amely „tudományosnak” nevezett célból továbbra is folytatja a bálnavadászatot, miközben a hús egyenesen a japán piacokra kerül. A japán bálnavadászat kiterjed a Déli-óceánra is, amely hivatalosan is olyan védett területnek számít, ahol tilos a vadászat.

„A XXI. században, amikor a kutatás az állatok elpusztítása nélkül is hatékonyan biztosítja az összes szükséges információt, teljesen felesleges a bálnák vadászata a „tudomány” nevében.” – mondta Elliott. „Korea döntése azt jelenti, hogy ma már Japán az egyetlen ország, amely ezt az idejét múlt eljárást követi. Reméljük, hogy Japán ráébred arra, hogy ideje teljesen felhagynia a Déli-óceáni tudományos célú bálnavadászattal.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás