A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A hivatalos adatok szerint Kína folyóinak és állóvizeinek 40, talajvizeinek 60 százaléka súlyosan szennyezett. A problémára kínai mikroblogolók internetes kampánnyal próbálják felhívni a figyelmet, emellett a hivatalos kínai média is megszólalt.

Egy, a Hszinhua hírügynökség kínai nyelvű oldala által idézett központi felmérés szerint az ország ivóvízellátásának harmadáért felelős talajvizek 90 százaléka szennyezett, 60 százaléka súlyosan. Egy másik, 118 nagyváros adatait összegző jelentés szerint a városi talajvíz-állomány 64 százaléka súlyosan terhelt, és mindössze 3 százaléka számít tisztának. A központi becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonnát tesz ki a vizekbe eresztett szennyvíz mennyisége, a folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy a vizükkel való mindenféle kapcsolat veszélyt jelent az emberekre.

A problémáért elsősorban azok az iparvállalatok tehetők felelőssé, amelyek a környezetet és a lakosságot teljesen figyelmen kívül hagyva a folyóvizekbe, a tavakba, illetve illegális tározókba, mélynyomásos kutak segítségével pedig egyre gyakrabban közvetlenül a talajba eresztik sokszor mérgező hulladékukat, a kezeletlen szennyvizet. A gyakorlat ellen az elmúlt hét során többen számos platformon tiltakoztak. A több mint 400 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon például az egyik híres társadalmi aktivista, Teng Fej kezdett kampányba, mondván, a holdújévi ünnepekre hazatérő kínaiak fotózzák le és töltsék fel a platformra otthoni folyóik állapotát tükröző képeiket.

A felhívásra fényképek százai árasztották el a mikroblogot, az egész országban jellemző, nagyon súlyos probléma bizonyítékaiként.
A kampányt ezután karolta fel a Hszincsing Zsipao központi lap, "háborút hirdetve" a vízszennyezés ellen. A lap éles hangú kommentárjában úgy fogalmaz: azért, hogy a helyzet ilyen súlyos fokra jutott, mindenekelőtt a megfelelő jogi szabályozás hiánya okolható. A jelenlegi rendszer a vállalatoknak kedvez, a környezetvédelmi előírások ugyanis elégtelenek, a bűnösöket nem vonják felelősségre, a visszaélést tapasztaló egyszerű emberek pedig megtorlástól tartva nem mernek megszólalni. A helyzeten változtatni kell, az érintett hatóságok fokozott fellépésére van szükség – írta a lap.

Erre a következtetésre jutott a témával foglalkozó központi televízió, a CCTV is a napokban. A televízió riportjában Ma Csünt, a közpolitikáért és környezeti ügyekért felelős intézet elnökét kérdezte, aki szerint nem a központi előírások hiánya, hanem a helyi hatóságok szemhunyása miatt nem javul a helyzet, a jelentős adóbevétel forrását jelentő szennyező cégeket ugyanis nem bünteti meg a helyi vezetés. A helyzet fenntarthatatlan, ha az nem változik sürgősen, komoly vízhiány fenyegetheti az országot.

Az egy főre jutó vízkapacitás Kínában jelenleg is mindössze 2100 köbméter, ami a nemzetközi átlag kevesebb mint egyharmada. A városok kétharmada valamilyen szintű vízhiánnyal küszködik, 300 millió vidéki lakos számára pedig nem adott a biztonságos ivóvízhez való hozzájutás.

Kapcsolódó anyagok:

Kínai antibiotikum bomba

Kína a csúcson légszennyezésben

Hamarosan robbanhat a kínai környezeti bomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás