Hirdetés

Néhány éve nemzeti ügy lett idehaza egy osztrák hulladékégető felépítésének megakadályozásából, közben azonban magyar vállalkozások tízezer tonnákban mérhető mennyiségű hulladékot importálnak, hogy fűtőanyagként égessék el. A zöldhatóság szerint üzleti titok a kilétük, ezért a hvg.hu perre megy az adatokért.

Évente több tízezer tonna hulladékot hoznak be Magyarországra, hogy itt különböző üzemekben elégessék – derül ki a hvg.hu által az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől (OKTVF) kikért adatokból. Ez a hulladék – szemben a 2006-ban Magyarországra szállított német hulladékbálákkal – teljesen legálisan érkezik az országba, épp azért lehet róla nyilvántartás a zöldhatóságnál, mert az importőrök benyújtották az előírt nyomtatványokat.

Az OKTVF adatai szerint 2010-ben több mint 83 ezer, 2011-ben pedig 75 ezer tonna hulladék érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy tüzelőanyagként hasznosítsák (a tavalyi év adatainak összesítése még nem fejeződött be, a számokat az idei második negyedévre ígérte a zöldhatóság). A legtöbb hulladékot – két év alatt 128 ezer tonnát – Olaszországból importálták, a második helyen Ausztria áll – összesen 24 ezer tonnával –, de érkezett égetésre szánt hulladék Szlovákiából, Németországból, Horvátországból és Ukrajnából is.

Titok, ki éget olasz szemetet

Az OKTVF üzleti titokra hivatkozva elutasította a hvg.hu kérését, hogy adatokat közöljön a hulladékszállítmányok magyarországi fogadóiról. Álláspontunk szerint azonban ebben az esetben nincs helye az üzleti titokra történő hivatkozásnak, hiszen az adatok nyilvánosságra hozatala nem veszélyezteti az érintett cégek jogos gazdasági érdekeit. A kért adat emellett álláspontunk szerint környezeti információnak számít, így közérdekű, és mindenkinek joga van megismerni. A hvg.hu ezért pert indít a kért adatok kiadásáért.

Illés változást ígér

Jelenleg valóban legálisan megtehetik a cégek, hogy veszélyesnek nem minősülő hulladékot importálnak – mondta a hvg.hu-nak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, aki szerint a kormánynak szándékában áll „még az idén” megszüntetni ezt a gyakorlatot. Az erről szóló kormányrendeleten Illés szerint már dolgoznak az államtitkárságon. A jogszabályváltozás fő célja az lenne, hogy a jövőben csak az itthon keletkezett hulladékot lehessen elégetni Magyarországon.  Az eszközöket firtató kérdésre Illés kérdéssel felelt: vajon miért történhetett meg, hogy az előző kormányok idején a nagy áruházláncok nyomott áron forgalmaztak import dinnyét, amivel a magyar termelők érdekeit sértették, ez a kormány pedig mindegyikkel megállapodásra jutott a magyar dinnye forgalmazásáról? Az államtitkár elképzelhetőnek nevezte, hogy a cégek önkéntesen, közjegyző előtt nyilatkozzanak, hogy csak hazai eredetű hulladékot égetnek, amennyiben pedig kiderülne, hogy ezt nem tartják be, lemondanak a működési engedélyükről.

RÉSZLETEK a hvg.hu-n >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás