A rovat kizárólagos támogatója

Új vezetőket jelölt Obama a környezetvédelmi szempontból kulcsfontosságú energetikai és környezetvédelmi kulcspozíciók élére. A környezetvédő egyik szeme sír a másik nevet.

Az energetikai minisztérium élére Ernest Moniz (képünkön), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) atomfizikusát jelölte az amerikai elnök, aki korábban már dolgozott a minisztériumban. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala, a híres EPA vezetőjének Gina McCartyt jelölte Obama, aki jelenleg a hatóság levegőtisztaságért és a sugárzás elleni védekezésért felelős helyettes vezetője. A vezetőket még a törvényhozásnak meg kell erősíteni pozíciójukban.

A jelöléseket a környezetvédelmi csoportok vegyes érzelmekkel fogadták. Ernest Moniz jelölése ellen számos környezetvédő csoport felemelte a szavát. A Food and Water Watch vezetősége sajtóközleményben fejezte ki tiltakozását, mivel Moniz ismerten a fosszilis energiahordozók híve. A civilek állítása szerint a jelölés évekre visszavetheti a megújuló energiahordozók elterjedését. Moniz a rétegrepesztéses eljárás nagy támogatója, amellyel újabb gázlelőhelyek tárhatóak fel, és ez évekkel kitolhatja a gáz- és olajipar életidejét, erőforrásokat vonva el a megújuló energiáktól – áll a zöldek közleményében.

A rétegrepesztéses eljárás korábban is ismert volt, lényege, hogy olyan rétegekből is kinyerhető a földgáz (palagáz), ahol a gáz mozgása nagyon lassú. Nagy nyomású folyadék befecskendezésével, azonban a gáz már gazdaságosan kinyerhető az elmúlt néhány év technológiai fejlesztésének eredményeképpen.

Moniz a nukleáris technológiának is elkötelezett támogatója. A japán atomerőmű balesetet követően is az atomenergia mellett emelte fel szavát és kijelentette, hogy ha Amerika felhagyna a nukleáris technológiával, az az ország visszafejlődését hozná magával. A környezetvédők, most attól tartanak, hogy az atomfizikus Moniz jelölése az energetikai tárca élére, konzerválja a hagyományos energiahordozók támogatását, fékezve a megújuló energiahordozók terjedését. Jelölése ellen a zöldek kampányt is indítottak, és a Greenpeace, valamint a neves Sierra Club is felemelte a szavát Moniz ellen.

Az EPA, a Környezetvédelmi Hivatal élére jelölt Gina McCarthy a zöld szervezetek szemében elfogadható jelölt. McCarty korábbi nyilatkozatai alapján az éghajlatváltozás elleni harc elkötelezett híve, és korábban a szénerőművek szigorúbb kibocsátási normáinak kidolgozásában is részt vett. Jelölése az Obama kormányzat klímaváltozás elleni harcának lehet a jelképe.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás