Hirdetés
greenfo/MTI

Tegnap három természetvédelmi területet tisztítottak meg az illegálisan lerakott hulladékoktól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A nyíregyházi Oláh-réten 27 köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak el a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tagjai.

Varga András, az egyesület munkatársa elmondta: a minisztérium által a védett természeti területek, barlangok és azok felszíni védőövezetében lévő illegális hulladéklerakók felszámolására hirdetett pályázaton hárommillió forintot nyertek a nyíregyházi Oláh-rét, a cégénydányádi Kende kúria kastélypark és a barabási Kaszonyi-hegy környezetének rendbetételére. A tárca összesen mintegy 100 millió forinttal segíti a hulladékmentesítést az ország természetvédelmi területein.

Az E-misszió Egyesület a cégénydányádi parkban és a Kaszonyi-hegyen már korábban összegyűjtötte és elszállította onnan a hulladékokat, mintegy 150, illetve nyolc köbméternyi szemetet. A pályázatban vállalt kötelezettségnek megfelelően a területeket azóta is ellenőrzik, megakadályozzák az ismételt hulladékelhelyezést, míg a környékbeliek figyelmét felhívják a terület tisztán tartására, s így lesz ez az Oláh-rét körzetében is.

A Nyíregyháza határában elterülő 97 hektáros rétnek – a város önkormányzatának megbízásából – egyébként is az egyesület a természetvédelmi kezelője. A szerveződés 1986-ban alakult Pro Natura diákcsoportként, 1988-ban vette fel az E-misszió nevet, és 1989-től bejegyzett civilszervezetként működik. Az Oláh-réten az egyesület tagjai mintegy háromszáz növényfaj védelméről gondoskodnak, közülük a legjelentősebb két orchideafaj, a pompás kosbor és a mocsári kosbor. Emellett található ott több ritkaságszámba menő növény, így buglyos szegfű, csermelyaszat, egypelyvás csetkáka, és kisfészkű aszat, valamint fátyolos nőszirom is, amit tavalyi virágzása idején fedeztek fel.

A cégénydányádi Kende kúria kastélyparkja 18 hektáros. Ritka fafajai közül híres a vérbükk, a lepényfa, a páfrányfenyő, a vörös tölgy, a tulipánfa, a szárnyas diófa. A lombok között holló, erdei fülesbagoly, csóka, illetve több fakopáncs, a nagy-, a közép- és kis fakopáncs, továbbá a balkáni fakopáncs él.

Önkéntes szemétszedők a Kaszonyi-hegynélÖnkéntes szemétszedők a Kaszonyi-hegynél

A barabási szigetvulkán Kaszonyi-hegy 240 méteres, vulkánja a középső pleisztocén korban működött. A 159 hektáros területén ezüsthárs szurdokerdő és kocsányos tölgyesek láthatók, sziklagyepek között. Madárvilága erdei szürkebegyből, vörösbegyből, barátposzátából, kékcinkéből, légykapóból, fülemüléből, szürke küllőből, ökörszemből, csilcsalpfüzikéből, és fakopáncsokból áll. Ott él a fokozottan védett, igen ritka rovar, a beregi sokbordás futrinka is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás