Hirdetés

A vadon élő növények és állatok kereskedelmével foglalkozó bangkoki ENSZ rendezvényen a kormányok megszavazták, hogy kapjanak nagyobb védelmet azok a cápafajok, amelyeknek drámaian csökkent az állománya, mert értékes bőrük és húsuk miatt túlzott halászatnak vannak kitéve.

Három előterjesztés eredményeként összesen öt cápafajt regisztráltak a CITES (A vadon élő, veszélyeztetett növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmének konvenciója) II. Mellékletében. A II. Melléklet értelmében szigorú intézkedéseket vezetnek be az érintett fajok bőrének és húsának nemzetközi kereskedelmében. A kormányoknak 18 hónapjuk van az új intézkedések bevezetésére.

Az öt cápafaj – az óceáni fehér foltú cápa, a csipkés pörölycápa, a nagy pörölycápa, a közönséges pörölycápa és a heringcápa – mindegyike kétharmados többséget kapott a szavazásban résztvevő kormányoktól ahhoz, hogy bekerüljön a Konvenció II. Mellékletébe.

A CITES keretében most először regisztrálnak cápákat, mert a cápabőr-kereskedelem mértéke aggodalomra ad okot. A heringcápának főként a húsával kereskednek. A FAO (az ENSZ mezőgazdasági és élelmezésügyi szervezete) a cápabőr nemzetközi kereskedelmének értékét évi 478 millió dollárra teszi. Az értekezlet napirendjére került valamennyi cápafaj nagyon érzékeny a túlzott halászatra, mert ezek lassan növő, későn érő, hosszú élettartamú fajok kevés utóddal, ezért állományuk nehezen regenerálódik a túlzott halászatot követően. Néhány most regisztrált cápafajnak, például az óceáni fehér foltú cápának a népessége több mint 90%-kal csökkent.

Korábban nem sikerült a CITES égisze alatt regisztráltatni azokat a cápafajokat, amelyek bőréből és húsából jelentős kereskedelmet bonyolítanak le, részben azért, mert vita volt arról, hogy melyik szervezet a legalkalmasabb a tengeri fajok ügyének képviseletére. A heringcápát eredetileg bevették ugyan a II. Mellékletbe, de ezt a döntést egy plenáris konferencia ülésen leszavazták. Az állatvédők akkoriban nagyon csalódottak voltak, és bár a mostani döntést mindenki üdvözli, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a rendezvény során a későbbiekben leszavazzák.

„Ez az eredmény fordulópontot jelenthet abban, hogy a CITES hogyan járulhat hozzá a tengeri fajok kereskedelmének szabályozásához.” – mondta Glenn Sant, a TRAFFIC tengeri programjának vezetője. „Ha a plenáris ülés is jóváhagyja a döntést, ez a rendezvény úgy kerülhet be a történelembe, mint ahol a CITES végre élt a lehetőségeivel a tenger élővilágának szabályozásában.”

„Keserédes nap ez a cápáknak” – mondta Sant. „ Örömteli, hogy bekerültek a CITES mellékletébe, ugyanakkor szomorú, hogy állományuk olyan alacsony szintre csökkent, ahol már ilyen intézkedésekre van szükség.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás