A rovat kizárólagos támogatója

Szombaton változatos témákkal folytatódott az Országos Találkozó: állatvédelem, méhpusztulás, a Zöld Mozgalom jövője – többek között ezen témák voltak a napirenden.

Szombat reggel kilenckor a Művészetek Házában folytatódott a zöldek éves seregszemléje, az OT. Két részben összesen 13 szekciót tartottak meg egymással párhuzamosan.

Pálinkás Viktória az állatvédelem magyarországi történetéről, illetve a hazai és más európai uniós országok jogi környezetéről tartott előadást. Kiderült, hogy a magyar Állatvédelmi Törvény hosszas előkészítés után 1999-ben lépett hatályba. Friss fejlemény, hogy idén márciustól az EU-ban tiltott a kozmetikai célú állatkísérletek végzése. Pálinkás Viktória elmondta, hogy Szlovéniában a magyarhoz képest sokkal súlyosabb pénzbüntetéseket szabnak ki az állatkínzókra.

Zöld OT 2013 - szombat Pálinkás Viktória előadása. További képekhez kattintson a fotóra!

A méhekről szóló szekciót Tömöri Balázs, Simon Gergely és Csuja László tartották. A téma kapcsolódott az OT előprogramjához, melynek során a résztvevők megtekinthették a gödöllői Méhészeti Intézet múzeumát. A szekción elhangzott, hogy az Egyesült Államokban a poszméhek egyedszáma 96%-al csökkent, a háziméheket pedig az ún. Colonia Collapse Disorder (CCD, Telep Összeomlás Rendellenesség) tizedeli. A probléma – bár nem ekkora súllyal – Európában is jelentkezett. Mivel a tápláléknövényeinket a rovarok porozzák be, fontos felderíteni a méhek pusztulásának okait. A gyanú mostanában a mezőgazdaságban alkalmazott szintetikus neonikotinoid rovarölőkre terelődött. Nemrégiben volt egy szavazás az EU-ban ezek korlátozásáról, de nem vezetett eredményre.

Zöld OT 2013 - szombat Tömöri Balázs, a méhes szekció vezetője. További képekért kattintson a fotóra!

A délutáni plenáris ülésen először Kovács Bence ismertette a különböző e-mailes levelezőlisták hatékonyságáról készített kérdőívének eredményét, majd a Zöld Mozgalom jövőjéről következett egy beszélgetés a Greenpeace igazgatójának, Szegfalvi Zsoltnak a vezetésével. A résztvevők egy előkészítés alatt álló, sok szervezet bevonásával tervezett közös pályázatról is vitáztak. Utána a bizottsági delegáltak beszámolói, a jelöltek bemutatkozása és a szavazólisták véglegesítése következett.

Kapcsolódó anyagok:

Nagy Andor: hiba volt a zöld tárca beolvasztása?

Gödöllőt zöldítik a zöldek

Zöld OT 2013 – péntek

Zöld OT 2013 előprogram

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás