A rovat kizárólagos támogatója

Szakmai alkalmatlanság, korrupció, hivatali hatalommal való visszaélés, mutyizás, a hatósági munka szabotálása. Többek között ezek szerepelnek az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség működésével kapcsolatos – már több szerkesztőséghez eljuttatott – névtelen levélben, melyet Jávor Benedek hozott nyilvánosságra. Az országgyűlési képviselő Fazekas Sándor minisztertől, és az érintett Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalintól vár válaszokat. A hungarikum magyarázata, vagy magyarázkodás jön?

Az alábbi írás Jávor Benedek blogján jelent meg.

Egy kormány személyzeti politikája sokat elárul nem csak arról, hogy milyen szakemberei vannak, vagy hogy mit tart fontosnak és mit nem, hanem arról is, hogy hogyan tekint az államigazgatásra – az aktuálisan a kormány, mint végrehajtó hatalom által kiszolgálandó állampolgárok életét segítő szolgáltató szervezetként, vagy egyszerűen lerabolható, a haveri kör kifizetésére alkalmas erőforrásként. Ha azt mondom, hogy a Fidesz-kormány esetében erős jelek mutatkoznak az utóbbira, akkor nagyon óvatosan fogalmaztam. Döbbenetes figurák kerülnek döbbenetes pozíciókba, alapszintű szakmai alkalmasság, felkészültség vagy minimálisan szükséges emberi adottságok nélkül, akik mellett semmilyen érvet nem lehet felhozni, a politikai lojalitást leszámítva.

Matolcsy György jegybankelnöksége, Fekete György vagy Kerényi Imre kulturális ámokfutása mellett talán kevésbé látványos, de a környezetvédelmi intézményrendszer az elmúlt években legalább ilyen csapásoknak volt kitéve. Nemzeti parkok, környezetvédelmi, vízügyi hatóságok szakmailag elismert vezetői repültek, hogy helyükre egyik napról a másikra fura szerzetek lépjenek. A leggyomorforgatóbb mindezek közül talán mégis az, ami a környezetvédelmi hatóságokat felügyelő Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségnél történt. Gyors vezetőváltások, majd ideiglenes megbízatások után révbe ért a megfelelő kormány alatt a megfelelő ember a megfelelő feladatra, Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin személyében.

Tolnainé, tavalyi kitüntetésekor Fazekas miniszterrel (fotó: atlatszo.hu) A kormány által már tavaly tempósan ki is tüntetett áldoktorról, akinek szakirányú tapasztalata nincs, gyanús ügyei viszont annál inkább, már az atlatszo.hu illetve a hvg is cikkezett.

A napokban befújt a szél a postaládámba egy levelet, amiben a főfelügyelőség egyik munkatársa írta le a főigazgató asszony által meghonosított szervezeti és működési kultúrát, amit balkáninak nevezni illetlenség a Balkánnal szemben.
   ITT olvasható a teljes levél (adatvédelmi okokból az érintett cégek, illetve a szerző nevét kitakartam a dokumentumból).

Hogy ijesztő dolgok zajlanak a zöldhatóságnál, az ezek után nem lehet kétséges. Természetesen mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, egy védje meg magát, és ha ártatlanul vádolt hótiszta köztisztviselő, akkor cáfolja ezeket az információkat.

Járjunk a végére, hogy mindebből mi igaz. Ennek érdekében írásbeli kérdéssel fordultam Fazekas Sándorhoz, a zöldhatóságot felügyelő vidékfejlesztési miniszterhez, illetve adatkéréssel fordultam az OKTVF főigazgatójához.

Kíváncsian várom a válaszokat a miniszter úrtól többek közt az olyan kérdésekre, hogy (a teljes kérdéslista a linken)

– Hogyan fordulhatott elő, hogy az országos zöldhatóság jelenlegi vezetője hosszú időn át irányíthatta jogi végzettség nélkül a főfelügyelőség jogi osztályát?

– Hogyan kerülhet valaki, közigazgatási gyakorlat és környezetvédelmi szakmai tapasztalat nélkül az OKTVF élére?

– Van-e tudomása a tárcának arról, hogy Tolnai Jánosné Dr. Szatmári Katalin a főfelügyelőség forrásait magáncélra (például a háztartásának kiadásaira) fordítja?

– Van-e tudomása a tárcának arról, hogy Tolnai Jánosné Dr. Szatmári Katalin a főfelügyelőség személyi állományát részben saját közeli hozzátartozóival, barátaival és üzletfeleivel töltötte föl?

Az adatkérés keretében pedig érdeklődve várom a következő információkat: az OKTVF-nél dolgozó főtisztviselők és vezetők neve, beosztása, szakmai önéletrajza (az adott pozícióra vonatkozó képesítési követelményekkel) a főosztályvezetői szinttől; az OKTVF által a kormányváltás óta lefolytatott közbeszerzések listája, (a beszerzés tárgya, összegek, feladatok, nyertesek); az OKTVF-fel szemben indított, folyamatban lévő perek listája; az OKTVF vezetők külföldi utazásainak listája, célja, költsége; az OKTVF vezetőjének azon hozzátartozóiról szóló lista, akik a Főfelügyelőségen, vagy a területi felügyelőségek valamelyikén dolgoznak.

Kapcsolódó anyagok:

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Mi folyik a környezetvédelmi főhatóságnál?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás