A rovat kizárólagos támogatója

A közelmúltban, március 21-én tartott erdők világnapja alkalmából felvetődött a kérdés: hogyan őrizhetnénk meg erdeink természetes ökoszisztémáját. Az 1989-ben létrejött Pro Silva Európa közhasznú szervezet erre a problémára igyekszik megoldásokat kínálni.

A Portugáliától Norvégiáig szinte minden európai országban jelenlévő szervezet tagjai olyan professzorok és erdőgazdálkodók, akik rájöttek arra, hogy a fakitermelés és az erdővédelem nem egymással szemben álló feladatok. Éppen ellenkezőleg: az erdőgazdálkodás a természetvédelem egyik fontos eszköze.

Az 1999-ben megalakult magyarországi ág, a Pro Silva Hungária jelenleg mintegy 110 tagja között nem csak erdészek, de biológusok és ökológusok is szerepet vállalnak. A Pro Silva a folyamatos erdőborítást igénylő erdőgazdálkodást valósít meg annak érdekében, hogy az erdő természetes ökoszisztémája hosszú távon fennmaradhasson.

Ez azonban nem csak a növények szempontjából fontos egy erdőben – mutat rá Gálhidy László, a WWF Magyarország erdészeti programvezetője. A magyarországi erdők jelenleg 5%-áért felelős Pro Silva azt is fontos céljának tekinti, hogy a rohamos ütemben növekvő nagyvad szaporulatot visszafogja. Az elmúlt 50 évben ugyanis az őzek, vaddisznók és egyéb vadak száma 6,5-7-szeresére nőtt. Ezt az arányt az erdei sokféleség érdekében vissza kell fogni. A törekvéshez társul a WWF is, akik a nagyragadozó (pl. farkas) állomány stabilizálására törekednek.

Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának mai vendége, Horváth Iván erdőmérnök szerint Pro Silva szervezet legnagyobb szerepe abban van, hogy környezetbarát szemléletváltásra ösztönözze az erdőgazdálkodókat, és megmutassa nekik lehetséges a fenntartható fakitermelés megvalósítása.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás