A rovat kizárólagos támogatója

A Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz fordult Jávor Benedek beadvánnyal az országos zöldhatóság tájékoztatási gyakorlatának törvénysértő gyakorlata miatt. Annak kivizsgálását kéri Péterfalvi Attilától, hogy a hatóság eleget tesz-e törvényi kötelezettségeinek a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán.

Folytatja a zöldhatósági helyzetről szóló sorozatát Jávor Benedek.  Tolnainé, negyedik menet

Rövid tanulmányozás után is az a nehezen megingatható véleményem alakult ki, hogy az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség honlapja nem tartalmazza az információs törvény alapján kötelezően közzé teendő közérdekű adatok jelentős részét. Különösen feltűnő a gazdálkodásra illetve a külső szerződésekre vonatkozó adatok szinte teljes hiánya 2010 óta. Azóta nem tettek közzé az üvegzseb-törvény rendelkezései alapján kötelező információkat sem. Hozzám eljutott állampolgári panaszok alapján az is felmerül, hogy a közérdekű adatokat kérőkkel való kapcsolattartás gyakorlata nem felel meg a törvényi előírásoknak, illetve a számukra felszámított díjak meghaladják a törvényben meghatározott mértéket, ezért ezek kivizsgálását is kérem Péterfalvi Attilától.

Nagyon úgy néz ki, hogy a hatóságnál sérül a közérdekű adatok megismerhetőségéhez fűződő jog, az OKTVF titokban tart számos olyan információt, amelyeket a közvéleménynek törvényi joga megismerni. Ezek a jogsértések beleillenek azok közé a törvényes működéssel kapcsolatos aggodalmak közé, amelyek a hatóságról a közelmúltban a sajtóban napvilágot láttak, és amelyekről itt a blogomon is folyamatosan írok. Izgatottan várom, hogy Péterfalvi indít-e vizsgálatot egyáltalán (a jogsértések annyira nyilvánvalóak, hogy ha nem teszi, az is fontos információ!), és ha igen, mit állapít majd meg. Annyi biztos, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó kezdeményezés csak az első lépés, más területeken is a végére fogok járni, hogy a botrányok övezte zöldhatóság működése jogszerű, és szakmailag megfelelő színvonalú-e.

A beadványom itt olvasható.

Kapcsolódó anyagok:

Rémálom a zöldhatóságnál III. És így tovább a csillagokig…

Rémálom a zöldhatóságnál II.

Kiborul végre a zöldhatóság bilije?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás