Hirdetés

Civil szervezetek sürgetik a kormányt, hogy a földjogi szabályozást úgy alakítsa át, hogy az hatékonyan akadályozza meg a magyar termőterületek külföldi kézbe való jutását, illetve járuljon hozzá nagybirtokrendszer lebontásához.

Budapesten rendezett a földjogi szabályozásról szakmai konferenciát a Magyarországért Kulturális Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Szülőföld Mozgalom. A konferencia előadói határozottan kiálltak amellett, hogy a földügyi szabályozásnak egyszerre kell segítenie a családi gazdaságok megerősítését, a biológiai sokféleség védelmét, a talaj termőképességének megőrzését, a biztonságos élelemtermelést és a helyi közösségek megerősítését. A földjogi szabályozásban is érvényesíteni kell a Nemzeti Vidékstratégia birtokpolitikai elveit. A szervezők a konferencián ismertették a földügyekben több állásfoglalást kezdeményező civil szervezetek[1] legújabb javaslatcsomagját, amelyet a napokban küldtek meg a kormány illetékeseinek.

Molnár Attila a Szülőföld Mozgalom ügyvivője hangsúlyozta, hogy a földmoratórium jövő évi lejárta kíméletlen versenyhelyzetet fog eredményezni a magyar földpiacon, a hazai gazdálkodók rovására. Addigra a magyar kormánynak olyan jogi szabályzást kell alkotnia, mely képes lesz megakadályozni a magyar termőterületek rohamos külföldi kézbe jutását – márpedig ez stratégiai fontosságú érdekünk. A szükséges korlátozásokat – közérdekre és mezőgazdasági okokra való tekintettel – elsősorban üzemszabályozás formájában, és csak másodsorban forgalmi kérdésként kell szabályozni.

Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke a civil javaslatok közül különösen fontosnak tartotta kiemelni: A nagyüzemek terjeszkedésének akkor lehet véget vetni, ha átlátható és áthághatatlan felső határt szab a törvény a birtokolható, illetve haszonbérelhető földek méretének. Ezért meg kell szüntetni azt a kiskaput, ami megengedi a cégeknek, hogy ne vegyék figyelembe a bérelt területeik nagyságának számításánál a tagoktól bérelt földeket. Lényeges, hogy a településen élő gazdákból álló helyi földbizottság minden, a településhez helyrajzi szám szerint tartozó föld birtoklását, illetve használatát illető ügyben rendelkezzen döntési joggal.

A civil szervezetek szerint emellett módosítani kell uniós csatlakozási szerződésünket, amely a földet tőkeként értelmezi, és Magyarország számára kérni kell e tekintetben is az uniós jogegyenlőség elvét, azaz hogy más uniós tagországokhoz hasonlóan a magyar föld is korlátozott forgalomképességű legyen. Az állam szerepét erősíteni kell: forgalomképtelenné kell nyilvánítani a jelenleg állami tulajdonban lévő területet.

A településen kívüli igénylők számára csak akkor engedélyezzék a földhöz jutást, ha a településen élők közül nincs olyan, aki az adott területet megvásárolná, vagy bérelné. A fiatal és családot vállaló gazdák, valamint a fenntartható módon gazdálkodók támogatását előtérbe kell helyezni a szabályozás megalkotásánál.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke szerint mihamarabb meg kell alkotni a mezőgazdasági üzemtörvényt. E jogszabály hatályát a teljes földalapra, valamennyi árutermelő gazdaságra ki kell terjeszteni, illetve a szabályozást össze kell kapcsolni az agrártámogatással. Törvénybe iktatni, végrehajtatni és ellenőrizni kell az „egy földműves – egy mezőgazdasági üzem” elvet – tette hozzá az ügyvezető.

A javaslatcsomag emellett kitér arra, hogy a kisgazdálkodók piaci versenyhelyzetének erősítésére lehetővé kell tenni beszerzési, feldolgozási és értékesítési szövetkezetek létrejöttét, az ehhez szükséges törvényi és finanszírozási háttérrel, országos hitelszövetkezeti háló létrehozásával. Emellett a zsebszerződések felszámolására külön apparátust kell felállítani, egyszemélyes felelős vezetővel.

Hivatkozások:

[1] CSEMETE Természet- és Környezetvédő Egyesület, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, Szülőföld Mozgalom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás