A rovat kizárólagos támogatója

A Pro Vértes Közalapítvány 2013. május 27-én elindította az első olyan madármegfigyelő kamerát Magyarországon, amellyel egy nagy kócsag család életét követhetjük nyomon.

A nagy kócsag, régies nevén nemes kócsag, a hazai természetvédelem címermadara. A karcsú, hófehér madarat a 19. században kíméletlenül üldözték, mert a nászidőszakban növesztett hosszú, fátyolos dísztollai – amelyek jól láthatók a webkamerán keresztül az öreg madáron – sokat értek a piacon, a velük való kereskedelem egész Európában hatalmas üzlet volt. A magyar ünnepi öltözeteknek, például a díszmagyarnak is elengedhetetlen kelléke volt a kócsagtoll. Ma már természetesen nem vadászható; a nagy kócsag az egész kontinensen védett, hazánkban fokozottan védett madárfaj.

A bekamerázott kócsag pár három pelyhes, hófehér, sárga csőrű fiókát nevel, melyek a napokban keltek ki a kékeszöld színű tojásokból. Eleinte a szülők még sokszor rájuk ülnek, melengetik őket, majd ahogy növekednek egyre gyakrabban hagyják magukra fiókáikat. a fészekben. Persze ilyenkor is a közelben maradnak, hogy ha hideg van, netán eső, vihar, vagy más veszély fenyegeti őket, akkor azonnal újból rájuk ülhessenek. A madárfiókákra nézve a tűző nap is életveszélyes lehet. Az öreg madarak ilyenkor széttárt szárnyakkal árnyékolják őket.  A nagy kócsagok úgynevezett rövid távú vonulók, amelyek Dél-Európában, mediterrán vidékeken töltik a telet, az utóbbi években azonban egyre nagyobb számban áttelelnek halastavaink mellett. A vonuló példányok már korán, február végén, március elején megérkeznek. Ilyenkor gyakran még jég borítja a vizeket, ezért a kócsagok a környező mezőgazdasági földeken, legelőkön, vagy csatornák mellett keresnek táplálékot. Étlapjukon halak, hüllők, békák és rágcsálók szerepelnek.

Hazánkban a védelemnek köszönhetően növekszik a nagy kócsagok állománya. Jelenleg 1800-3000 pár költ Magyarországon. A leggyakrabban a Hortobágyon találkozhatunk vele. A kamerán látható kócsag pár egy nádszigetben, egy kócsag telepen él, ezért a képen néha látható is a háttérben egy másik kotló madár.
A kamerát a Svájci Hozzájárulás segítségével, az „Összefogással természeti értékeink megőrzéséért” projekt keretében helyezte ki a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány. A közvetítés körülbelül 35 napig látható, amíg a most pár napos fiókák felcseperednek és kirepülnek.  A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 forint.

KÖVESSE ÖN IS ÉLŐBEN >>>

Egy hónapja beszámoltunk róla, hogy már három fióka kelt ki annak a gemenci fekete gólyapárnak a fészkében, amelynek életét webkamerán követhették figyelemmel a természetbarátok.

Kukkolja monitorán a madarak titkos életét. Az elmúlt években egyre gyakrabban alkalmaznak webkamerákat, melyekkel a nagyközönség is bepillanthat a madarak életének rejtett mozzanataiba. Ezek közül sorolunk fel itt párat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás