A rovat kizárólagos támogatója

Az ökopárt arra kéri az ombudsmant, vizsgálja meg, hogy a Tolnainé Szatmári Katalin vezetői kinevezése nyomán az összeomlás szélére sodródott állami zöld főhatóság kriminális működési viszonyai nem sértik-e az alaptörvény, illetve az aarhusi egyezményt.

A Párbeszéd Magyarországért Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok biztosához fordult az Országos Környezet- Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnél (OKTVF) kialakult áldatlan állapotok miatt.

Egy álegyetem áldoktori címét használva szignálja doktorként a főfelügyelőségi dokumentumokat, nincs hivatalos, nyilvánosan hozzáférhető szakmai önéletrajza, nem tudható, hogy van-e környezetvédelmi felsőfokú végzettsége, mindenfajta környezetvédelmi gyakorlat nélkül került az OKTVF-hez, a hatóság működése szétzilálódott a vezetése alatt. Rendszeresek a határidő-túllépések, az iktatási szabálytalanságok, az egymásnak vagy a jogszabályoknak ellentmondó hatósági határozatok, az indokolatlan büntetések, a megalapozatlan hatósági döntések miatt indult és elveszített perek – ilyen és hasonló információk jelentek meg a magyar sajtóban a főfelügyelőségről az elmúlt hónapokban.

A Párbeszéd Magyarországért az irdatlan mennyiségű ügyfélpanasz nyomán többször kezdeményezett tisztázó vizsgálatot, mindeddig sikertelenül: Fazekas Sándor szakminiszter semmitmondó, cinikus válaszokat adott kizárólag konkrétumokat tartalmazó parlamenti kérdéseinkre, a Tolnainé diplomáját (állítólag) kiállító egyetem pedig nem volt hajlandó tájékoztatást nyújtani a diplomaszerzés körülményeiről.

Mivel a környezet- természetvédelmi és vízügyi főhatóság jogszerű működése és az egészséges környezethez való alkotmányos alapjog egyik legfőbb garanciája, a PM az ombudsmanhoz fordult, annak tisztázását kérve: megfelel-e a Tolnainé által irányított OKTVF a főfelügyelőséggel szemben támasztott személyi, szakmai, jogi és közigazgatási elvárásoknak, és képes-e alkotmányos feladatainak ellátására.

Fazekas Sándort az ombudsmani beadvány benyújtásával egyidőben felszólítjuk: a vizsgálat lezárultáig kísérje kiemelt figyelemmel az OKTVF ügyeit, Szabó Máté eljárásának végeztével pedig a biztos ajánlásait követve haladéktalanul állítsa helyre a főfelügyelőség jogszerű működését.

Jávor Benedek független országgyűlési képviselő, a PM társelnöke

Kapcsolódó anyagok:

A Fidesz továbbra is védi a zöldhatóság vezetőjét

Kiborul végre a zöldhatóság bilije?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás