A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A klímaváltozás miatt ötven éven belül kihalhat az ibériai hiúz, a világ egyik legritkább vadmacskája. A növekvő hőmérséklet és a csapadék megváltozása túl gyors hatást fejthet ki az állat életterére és zsákmányállatára, a nyúlra.

Az általában egy méter hosszúságúra és 15 kilogrammosra megnövő ibériai hiúznak (Lynx pardinus) a tudósok szerint semmi esélye sincs arra, hogy alkalmazkodjon az új viszonyokhoz. A becslések szerint az ibériai hiúznak már csak 250 példánya él szabadon, Spanyolország két déli régiójában. Az állatok élettere az elmúlt fél évszázad alatt 40.600 négyzetkilométerről 1200 négyzetkilométerre zsugorodott.

„A klímaváltozásnak nagyon gyors és negatív hatásai lesznek az ibériai hiúzok számára. A vadmacskának nem marad elég ideje, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, és olyan területre vándoroljon, amely klíma szempontjából előnyösebb, és elegendő táplálékot is ad. Ezen az sem változtatna, ha sikerülne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, amelyek a légkör felmelegedésének okozói" – írja a Miguel Araujo, a Madridi Természettudományi Múzeum kutatója, a tudóscsoport vezetője a Nature Climate Change című folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányban.

A hiúzok megmentésének egyetlen lehetősége, ha radikálisan megváltoztatják a mentőprogramot. Eddig ugyanis azokra a területekre telepítették a fogságban született egyedeket, amelyeken őshonos: Közép- és Nyugat-Spanyolország, Portugália keleti része. Ehelyett viszont inkább az optimális életfeltételekkel rendelkező régiókba kellene költöztetni a hiúzokat – vélik a szakértők. A számítógépes elemzések szerint évente hat nőstény és hat hím, egy- és négyéves kor közötti hiúzt kell kitelepíteni a gondosan kiválasztott régióba. „Ezzel elkerülhető lehetne, hogy még ebben az évszázadban kihaljanak az ibériai hiúzok" – írja a kutatócsoport.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás