A rovat kizárólagos támogatója

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvény kihirdetésétől számított 31. naptól, azaz augusztus 4-étől a jogszabály meghatározott esetekben további türelmi időt ad a közszolgáltatást végző társaságoknak a minősítő okirat megszerzéséhez – tájékoztatott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvény számos ponton módosítja a 2013-tól hatályos hulladéktörvényt. Ez összhangban van azzal, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer kialakításának esetenkénti nehézségeit, illetve azt, hogy összetett jogszabályi környezetet kell figyelembe venni – hangsúlyozza közleményében az OHÜ.

A hulladéktörvény módosítása lehetőséget ad arra, hogy – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, indokolt esetben – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság legkésőbb 2014. július 1-jéig szerezhesse meg a minősítési okiratot. Ezzel azonban a főszabály nem változik. Annak érdekében, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság az egyéb feltételek teljesítésével együtt 2014. január 1-jétől zavartalanul folytathassa tevékenységét, érdemes arra törekednie, hogy a minősítő okiratot inkább ez év végéig szerezze be – hívta fel a figyelmet az ügynökség.  Az OHÜ továbbra is azt javasolja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység végzését jövőre is tervező vállalkozásoknak, hogy még az idén kezdeményezzék a minősítési okirat megszerzését, hogy 2013 végéig kézhez kaphassák. A minősítés biztosítja, hogy az önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására a legalkalmasabb szolgáltatót választhassák ki.

A minősítési eljárás során a szolgáltatókat három (A-B-C) kategóriába és három (I.-II.-III.) osztályfokozatba sorolja be az OHÜ erre megalakított hatósági szervezeti egysége. A minősítésről szóló törvény teljes körűen tartalmazza mindazokat a szempontokat, amelyek alapján a besorolás történik, valamint azokat a követelményeket, amelyeknek meg kell felelni a minősítést kérelmező közszolgáltatónak – emlékeztet a közlemény.

Kapcsolódó anyagok:

A kormányzat összeomlásra számít a hulladékkezelésben

Év végéig beszerezhető a közszolgáltatói minősítés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás