A rovat kizárólagos támogatója

Augusztus 7-én pártokhoz nem kötődő diósdi magánszemélyek fognak tüntetni a Polgármesteri Hivatal előtt. A város mértani központjában, sűrűn lakott ikerházas környéken egy műanyag- és porcelángyártással foglalkozó cég új üzem építésébe kezdett. A lakosok szerint az önkormányzat és a zöldhatóság is hunyó, hogy idáig jutottak.

A KEROX Kft. 4100 m2-es hasznos alapterületű műanyag- és porcelángyártással foglalkozó üzem építését kezdte meg Diósdon. A helyi lakosság már jól ismeri a céget, hiszen jelenleg is működik egy üzemük a városban, amellyel kapcsolatban rengeteg a panasz. Az üzem környékén élők zajra, bűzre, porszennyezésre, valamint a munkavállalók és a termelési logisztika miatt meglévő jelentős forgalomra panaszkodnak, rengetegen árulják a házukat. Ezért, továbbá az építési engedélyben foglaltak miatt, a lakosság joggal tart attól, hogy ugyanezek a hatások érezhetők majd az új beruházással érintett területen is, amely terület ráadásul a város mértani középpontjában van, sűrűn lakott ikerházas környéken, egyes lakóházaktól csupán 15 méterre, iskolától, óvodától, a leendő bölcsődétől, sportlétesítménytől pedig néhány 100 méterre! Ezzel a körülménnyel Diósd valószínűleg egyedülálló Európában, ezért is gondolja úgy a lakosság, hogy ezekre a hatásokra a település közepén semmi szükség.

Az építkezéssel kapcsolatos engedély megszerzésének körülményeit is felháborítónak tartja a lakosság, ezek az okok is hozzájárultak ahhoz, hogy szerdán 16:30-17:30 között az utcára vonulnak. A Helyi Építési Szabályzat rögzíti, hogy az érintett terület besorolása ún. GKSZ-1, amire egyébként ipari gyártó üzem nem lenne építhető. Úgy tűnik azonban, hogy a Polgármesteri Hivatal munkatársai valami miatt nem vették figyelembe a saját szabályozásukban foglaltakat. A település döntéshozói nem vették figyelembe azt sem, hogy korábban 660 lakos írta alá az üzemmel kapcsolatos tiltakozást és vett részt a lakossági fórumon. Valószínűleg az is egyedülálló, hogy ilyen horderejű ügyben a helyi döntéshozók átadták a döntés jogát egy másik településre, Érdre.

A lakosok azt is nehezményezik, hogy semmiféle hivatalos tájékoztatás nem volt az ügyben azóta, amióta az engedélyezetés elindult. Ez jelentős akadályt gördített az elé, hogy egységes, eredménnyel kecsegtető fellépés történjen. Kérdéseket vet fel az is, hogy az engedélyezési eljárás a működés várható hatásai ellenére miért tudott rendkívül hamar lezajlani. A vegyi üzem esetén megdöbbentő, hogy a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint az ügyben legfontosabb szakértő szervezet nem jelölt ki hatásterületet. A jogerős építési engedélyből kiderül, hogy a Felügyelőség is tisztában van vele, hogy az éjszakai üzem során a zaj határértékek túllépésére kerül sor, továbbá valószínűsíthető, hogy az üzem működése közben büdös lesz, mégsem jelölték ki az ezen hatások által érintett területeket. Ez azért lényeges, mert az engedélyezési eljárásba csak azok szólhattak volna bele, akiknek mint ügyfeleknek, az üzem működése valamilyen jogos érdekét sérti. Ha pedig az üzem nem hat a környezetére (nincsen hatásterülete), akkor nem is sértheti senki jogos érdekét, így nem válhat senki ügyfél, azaz nincs, aki beleszólhasson az engedélyezés folyamatába, a vállalkozó úgy és azt csinál, amit akar.

Az első fokon eljáró Érdi Építéshatóság, valamint a II. fokon eljáró Kormányhivatal éppen a hatásterület kijelölésének hiányára hivatkozva utasította el a tervezett üzem környékén élők ügyféli jogállás iránti kérelmét, kizárva így a lakosságot az életminőségüket, ingatlanjaik értékét jelentős mértékben csökkentő ügyből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás