A rovat kizárólagos támogatója

A Knauf Insulation elindította a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító programját. Egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítják, hogy a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A beruházás 2-4 év alatt is megtérülhet.

Egy hőszigetelt és egy szigetelés nélküli családi ház gázfogyasztását és rezsiköltségét hasonlítja össze egy év alatt az az energiahatékonysági összehasonlító program, amelyet a Knauf Insulation indított a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával. 

A Knauf Insulation által kezdeményezett program márciusban, az Energiahatékonysági Világnapon bejelentett pályázattal indult, amelyre összesen 179 család jelentkezett, az ország minden részéről. A pályázó családok épületei közül választották ki a szakemberek azt a két, közel azonos tulajdonsággal rendelkező családi házat, melyeket egy fűtési szezon (kb. fél év) különbséggel egyaránt díjmentesen szigetelnek, miközben folyamatosan mérik gázfogyasztásukat.  Mindkét kiválasztott család a Hajdúságban él, Hajdúnánáson, illetve Hajdúdorogon s mindössze 7 km választja el egymástól otthonaikat. A kiválasztás során az ingatlanok közelsége az azonos külső hőmérséklet miatt volt fontos szempont. A pontos méréshez egy, a most leszigetelt ház kertjében elhelyezett meteorológiai állomás szolgáltat majd adatokat a hőmérsékleti viszonyokról.

„A házakon elvégeztük az energetikai auditot, ami a kedvezőtlen, de Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen „F”, illetve „G” kategóriába sorolta az ingatlanokat. Számításaink szerint a komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most leszigetelt ingatlan a gépészet változatlanul hagyásával is „A” energetikai besorolásúvá válik” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. A szigetelt és szigeteletlen ingatlan egyaránt Magyarország legjellemzőbb típusú és alapterületű (108 négyzetméter, 110 négyzetméter) családi háza, mindkettőben két felnőtt és két kiskorú lakik. A családok azért jelentkeztek a programra, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék rezsiköltségeiket.

Megéri szigetelni - hajdúsági bizonyítékok Megéri szigetelni – hajdúsági bizonyítékok
A képre kattintva galéria nyílik.

Megtörtént az első ház szigetelése
Az épület homlokzatát, vagyis külső falait, illetve tetőterét szigetelték a szakemberek. A szigetelt és szigeteletlen házakat a fél éves időtartam során folyamatos mérésekkel figyelik, majd elemzik és értékelik energiafogyasztásukat. Ráadásul nem csupán az energiafogyasztás és a lakások belső hőmérséklete, de a számla alakulásának mértéke is nyomon követhető lesz a nalamszigetelnek.hu weboldalon.

„Az összehasonlító program egyedülálló kezdeményezés, az pedig külön érdekes eleme, hogy a házak energiafogyasztását az érdeklődők is folyamatosan nyomon követhetik” – mondta Lengyel Ágoston, az energiafogyasztási mérésekért felelős Pannon Építőműhely Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindkét épületben kiépítettünk egy adatgyűjtő rendszert, amely során azt vizsgáljuk majd, mennyi energiát használnak el a családok házaik azonos belső hőmérsékletre fűtéséhez. A mennyezetre szerelt gyufásdoboznyi érzékelők adatai online érkeznek be hozzánk, s a fűtési szezon kezdetétől publikusak lesznek a mérések” – tette hozzá a szakember.

A program során mélyebb szakmai információkkal szolgáló épületfizikai vizsgálatokban a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszéke vesz részt partnerként.  „Méréseinkkel alapvetően azt vizsgáljuk majd, mennyi idő alatt hűl át a hőszigetelt fal vagy hogyan alakul a fűtési szezon során a belső komfortérzet. Ezek az adatok elsősorban a szakembereknek, mérnököknek, fizikusoknak szólnak majd, mivel a referenciaház program során eddig nem ismert információt nyerhetünk” – mondta Bakonyi Dániel, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszékének doktorandusza.

Az elemzéseket végző szakemberek célja, hogy rávilágítsanak az energiahatékonysági beruházások energiafogyasztásra, és CO2 kibocsátás csökkentésre gyakorolt hatásaira, s arra, hogy ezek az épületfejlesztések jelenthetnek valódi és tartós rezsicsökkentést.

„A kivitelezés során 20 cm-es homlokzati FKDS kőzetgyapot szigetelőanyagot helyezünk fel az épületekre, a házak padlásterét pedig 25 cm-es Classic 0,039 üveggyapot szigetelés borítja majd, ami vastagabb, mint a Magyarországon jellemző 8-10 cm-es szigetelés, ám európai viszonylatban átlagosnak mondható, s valóban hosszú távon biztosítja az alacsonyabb rezsiköltséget. Emellett az ingatlanokat már a 2018. január 1-jétől életbe lépő, lakóházakra vonatkozó energetikai előírásainak (U értékeknek) megfelelő szintre újítjuk fel, megelőzve a kor követelményeit. Arra is szeretnénk ugyanis felhívni a figyelmet, hogy ha már időt és pénzt szánunk a felújításra, érdemes a magasabb minőséget választani, hiszen a jobb minőségű hőszigetelő anyag gyorsabb megtérüléssel is jár” – mondta Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője. A kivitelezés során a szakemberek minden részletre különös gondot fordítottak, így az ablakkávákat és a lábazatot is megfelelő módon szigetelték, valamint a függőleges és vízszintes szigetelés is hőhíd-mentesen csatlakozik egymáshoz.

Az összehasonlítások szeptember végén indulnak s folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a www.nalamszigetelnek.hu weboldalon. A programban bizonyítják: az épületek hőszigetelésével lényegesen csökkenthető a fűtési energia mértéke, így a rezsiköltség akár 30-40%-kal is kevesebb lehet, a beruházás pedig 2-4 év alatt is megtérülhet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás