A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A budapesti román nagykövetség előtt szervezett a Lehet Más a Politika békés demonstrációt a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen, melyen az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért pártszövetség is képviseltette magát. Romániában és a világ több nagyvárosában is több hasonló megmozdulás volt.

Csiba Katalin, az LMP környezetpolitikai szakszóvivője a megmozduláson azt mondta: a verespataki bányaberuházásról a román kormány egy olyan törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentnek, amely veszélyezteti a Tisza élővilágát, a verespataki állampolgárok életterének és közösségeinek eltűnéshez vezethet. A politikus szerint ha ezt tervezetet a parlament megszavazza, akkor Verespatakon "négy hegy, három falu és kétezer ember tűnik el". Ha megvalósul a terv, egy 360 hektáros alapterületű zagytározóban fog lötyögni a nehézfémekkel és ciánnal teli oldat, s "ahogy a Tisza, úgy a cián sem áll meg a határnál" – hangsúlyozta.
Az LMP most minden tudóst, írót, politikust, s minden állampolgárt arra kér, hogy vigye hírét a verespataki eseményeknek. "Nem akarunk pár év múlva a ciános Tiszában újra haltetemeket látni" – szögezte le a politikus. Csiba Katalina arra is kitért: a bányáról azt mondják, hogy biztonságos és nem lehet semmi baj. Korábban viszont a fukusimai atomerőművet is a legbiztonságosabbnak nevezte a média és Romániában a harmadik legnagyobb média-befektető a Rosa Montana Gold Corporation.

A budapesti megmozdulással egy időben, tegnap délután 5 órakor több mint 20 romániai (köztük Verespatak, Bukarest, Temesvár, Marosvásárhely, Kolozsvár), valamint számos európai nagyvárosban (például Párizsban, Londonban, Rómában, Brüsszelben, Prágában és Berlinben), s még Washingtonban is tiltakozó akciókat szerveztek a zöldek a verespataki aranybánya ügyében.
 

Az összehangolt nemzetközi tiltakozásról készített  fotó és videó összeállítást a greenprofit.hu >>>

"Akinek fontos az emberi tisztesség, a sok évszázados közösségek fennmaradása, az most jelen van" – fogalmazott Csiba Katalin, megjegyezve: "nem is értjük pontosan, hogy miért nyaral ilyenkor a békemenet".

Bálint Gergely, az LMP tagja elfogadhatatlannak nevezte, hogy a környezeti szempontból "igen veszélyesnek minősített bányaprojektet egy dedikált törvénnyel mentesítsenek az előírások alól, sutba vágva minden környezetvédelmi, műemlékvédelmi, katasztrófavédelmi, gazdasági és jogi elemzést, szabályozást". "Elfogadhatatlan, hogy a tőzsdei spekulánsok kilakoltassák a verespatakiakat saját házaikból" – szögezte le a politikus.
A több mint félórás demonstráción mintegy negyvenen vettek részt. "Mentsük meg Verespatakot!" feliratú pólóban jelen volt Schiffer András, az LMP elnöke, képviselőtársa Vágó Gábor és Ertsey Katalin. Megjelent továbbá az Együtt-PM társelnöke Jávor Benedek, valamint párttársa Szabó Rebeka is.

Lehet Más a Politika demonstrációja a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen a budapesti román nagykövetség előtt 2013. szeptember 1-jénLehet Más a Politika demonstrációja a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen a budapesti román nagykövetség előtt 2013. szeptember 1-jén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A romániai Agerpres hírügynökség kedden közölte, hogy a román kormány törvénytervezetet fogadott el az erdélyi Verespatak térségében megvalósítandó arany- és ezüstérc-kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről. A tervezet a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, ennek értelmében a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot.

A forgalom akadályozásával tiltakoztak Bukarestben a Verespatak-törvény ellen

A forgalom akadályozásával tiltakoztak tüntetők tegnap késő este Bukarest központjában a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt és a román kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete ellen.  A tüntetők a törvénytervezet elutasítását követelték a parlamenttől. A tiltakozók Az aranyat elviszik, a cián marad, A forradalom Verespatakon kezdődik és Mentsétek meg Verespatakot feliratú táblákat emeltek a magasba. A román fővárosban az Egyetem téren gyűltek össze a bányaprojekt ellenzői, holott a csendőrség szerint területfoglalási engedélyük az Izvor parkra szólt.  A bukaresti tüntetők létszáma az esti órákra meghaladta az ezret: ekkor a kormányszékház elé vonultak, ahol több mint egy órán keresztül folytatták demonstrációjukat. Bár bejelentetlen vonulásuk akadályozta a forgalmat, a csendőrség nem próbálta feloszlatni a tömeget, csak abban akadályozta meg a tüntetőket, hogy elfoglalják az útkereszteződést. Este kilenc óra után a tüntetők visszamentek az Egyetem térre, de az úttesten maradtak, több százan közülük le is ültek, megbénítva a forgalmat az egyik irányban. A csendőrség szóvivője a Realitatea hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: a tüntetők eddig nem kerültek összetűzésbe a karhatalommal, és amíg békésen demonstrálnak, kizárt, hogy a csendőrség erőszakot alkalmazzon ellenük.

Vasárnap más nagyvárosokban is tiltakozók százai vonultak utcára a Verespatak megmentéséért küzdő Alburnus Maior Egyesület felhívására. A civilszervezet 17 településre hirdetett vasárnap délutánra demonstrációt, amelyhez külföldi zöldszervezetek is csatlakoztak több európai és tengerentúli fővárosban. A Mediafax hírügynökség szerint Kolozsvár főterén is több mint ezren tüntettek a verespataki bányaprojekt ellen Ne a vállalatok hozzák a törvényeket, A közöny öl, illetve Verespatak jövője = Románia jövője feliratú táblákkal.
A kanadai többségi tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját, ahol 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Kedden a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti jelentőségű közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást.

Jó napot! Maia Morgenstern vagyok, és adományozni szeretnék azoknak, akiknek feltétlenül szükségük van aranyra – mondja a színésznő, majd kitépi füleiből az ékszereket, amitől vére is elered. A film végén látható felirat szerint „Egy ember többet ér, mint az arany, amit visel. Egy ország is. Verespatakot ismerjék meg az igazságról, és ne az aranyról, amit rejt.”

Kapcsolódó anyagok:

Tiltakozz a verespataki aranybánya ellen!

Verespatak: a kormány alszik, nyakunkon a cián?

Ciánkatasztrófa újratöltve?

2016-ban indulhat a verespataki aranyláz

A magyar kormány asszisztál a verespataki projekthez

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás