A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nyolcadik napja tüntetnek Bukarestben a verespataki ciános bányászat ellen. Tegnap több mint tízezren voltak a román fővárosban, de több más városban, így Kolozsváron is újra demonstráltak, miközben az erdélyi Verespatakon a bányanyitást támogató memorandumot írt alá 50 környező település polgármestere a beruházó támogatásával szervezett bányásznapi ünnepségen.

Tegnap még a késő esti órákban is sok ezren tüntetnek a bukaresti Egyetem téren és környékén az Alburnus Maior Egyesület által meghirdetett tiltakozáson. A csendőrség becslése szerint a tüntetők létszáma meghaladta a tízezret – derül ki a Ziare.com tudósításából. Környezetvédő szervezetek nyolcadik napja tiltakoznak a járműforgalom akadályozásával a román fővárosban a Rosia Montana Gold Corporation verespataki ciános, külszíni fejtéses bányászati tervei ellen.

Nem kérünk a ciánból!, Megmentjük Verespatakot! feliratokkal vonult a tömeg, amelynek élén terhes anyák és kisgyermekes szülők haladtak, sok résztvevő kerékpáron érkezett. A demonstrálók apró kavicsokkal félig megtöltött műanyagpalackokkal csaptak zajt és ciánellenes jelszavakat kiabáltak. Többen gázmaszkot viseltek.

A nap folyamán számos más romániai és európai városban is tüntettek a beruházás ellen, a Mediafax szerint Kolozsváron több mint ezerötszázan, Temesváron, Jászvásáron (Iasi) és más településeken több százan voltak a demonstrálók.

Közben Verespatakon bányásznapi ünnepséget szervezett a stadionban a beruházás engedélyezését váró, kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). A népünnepélyen bejelentették: az Erdélyi Szigethegység ötven településének polgármestere közös nyilatkozatban követeli a parlamenttől a verespataki bányaprojekt elindítását. "Dolgozni akarunk, nem koldulni" – kiabálta a rendezvényen összesereglett több száz ember.

"Nem tudni, kik pénzelik azokat a civil szervezeteket, amelyek félrevezették a közvéleményt, és rávették a jóhiszemű embereket, hogy Verespatak jövője ellen tüntessenek. Ők nem értik, hogy valójában most van környezetszennyezés Verespatakon, amit egy korszerű technológiájú bányászati tevékenység felszámolna" – mondta a Digi 24 hírtelevíziónak Eugen Furdui, Verespatak polgármestere.

Az RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Augusztus 27-én a bukaresti kormány törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.
 

 

Kapcsolódó anyagok:

Ebből bányagödör lesz. Verespatak, Nagybánya, cián.

Ellentmondó verespataki hírek román kormánykörökből

Nem Verespatakra: az aranyat elviszik, a cián marad

RMDSZ nem a Verespatak-törvényre

Zöld jelzés Verespataknak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás