Hirdetés

Két hatalmas víztározó is nyugszik Kenya legszárazabb és egyben legszegényebb térsége alatt. Az Unesco által támogatott műholdas megfigyelőrendszer szerint Turkana alatt – állítólag nem is túl mélyen – több milliárd köbméter vizet tárol a föld. Kenya máris azt tervezi, hogy újabb területeket vizsgál meg a magasból, hogy kiderüljön, hol van még ekkora kincs.

A teljesen kopasz, félsivatagos Turkana régióban csupán 700 ezer ember él, és a legtöbbjük teve, birka vagy kecskepásztor. Egész évben 30 fok feletti a hőség és a víz nagy kincs. A legtöbb embernek csupán napi 10 liter víz jut a megélhetéshez, ez a fele az átlagos napi szükségletnek. A műholdas rendszerről felfedezett földalatti víztározók azonban gyökeresen megváltoztathatják az ott élők hétköznapjait. Az egyik vízkészlet igen közel fekszik Lodwarhoz, amely a térség egyik legnagyobb városa. A becslések szerint a mélyben csaknem 10 milliárd köbméter friss víz van. A másik tározó a szudáni határhoz közelebb, Lotikipinél fekszik, és legalább 200 milliárd köbméter vizet tárol a mély.

Ezekhez a víztározókhoz a víz a környező dombokból és hegyekből érkezik, és hiába használ belőle a jövőben Kenya a tervek szerint csaknem 1.2 milliárd köbméternyit, évente akkor is újratöltődnek. Ez a mennyiség az egész térség vízellátását biztosíthatná, sőt még jutna akár gazdálkodásra is.

A francia cég által üzemeltetett műhold rendszert, amelyet szinte elsőként vett igénybe az UNESCO víz kutatására, korábban olajmezők feltérképezésére használták. A kutatást novemberben kezdték meg, majd az űrből kapott szeizmikus adatokat egy japán ügynökség dolgozta fel. Ezzel a technológiával akár csak egy hagyma héját, úgy le tudják csupaszítani a föld rétegeit, hogy megnézhessék, mi van a mélyben. Az elemzések abban is segítettek a szakembereknek, hogy megmondták, merre található a víztározók föld felszínéhez legközelebb eső része. Ezekből kiindulva végeztek próbafúrásokat Turkanában és így találtak csupán 50 méter mélyen nagyon sok vizet. A szakemberek azonban tovább is fúrtak és a víztározó újabb három rétegére bukkantak.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás