A rovat kizárólagos támogatója

Novembertől nem lesz egyetlen hektár földje sem a kishantosiaknak. A Nemzeti Földkezelő Alap likvidálja a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot “érdekesen mutyis” földpályázatával. Kishantos ügye látlelet Magyarországról… Hogy képbe legyen – nézze meg ezt a 8 percet.

A hivatalos nevén Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nevű vállalkozás 1992 óta az államtól bérelt 453 hektáron (ez nagyjából ezer futballpálya mérete) gazdálkodik műtrágya és vegyszerek nélkül. A tulajdonosok ökológiai mintagazdaságot építettek, külföldi pénzt szereztek hozzá, népfőiskolát alapítottak és üzemeltetnek, fiatalokat küldenek dániai ösztöndíjra. A Nemzeti Földalap (NFA) tavaly ősszel pályázatot írt ki a 453 hektárra. A területet tíz egységre bontották, így a kishantosiaknak tíz pályázatot kellett benyújtaniuk ahhoz, hogy megtarthassák az általuk használt birtokot. Nagy meglepetésre az összes parcellát elbukták, vagyis föld nélkül maradtak. A tíz táblát nem mellesleg tíz különböző pályázó nyerte el, egyikük a helyi Mezőfalva polgármestere.

A Nemzeti Földkezelő Alap (NFA) döntése alapján november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik. A döntést a Kormány a céget lejárató, valótlan állításokkal próbálta igazolni a közvélemény előtt, ezért a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevének megsértése miatt bírósághoz fordult. Nem felel meg a valóságnak, hogy cégünk „jelentős bérleti díj hátralékot halmozott fel”. 1998. óta soha, semmilyen „elmaradásunk” nem volt. Társaságunk gazdálkodása átlátható és nyereséges, ráadásul mindezt nonprofit jelleggel végezzük. A nyilatkozatban említésre került a 2004. óta 452 hektárra kapott 163 millió Ft területalapú támogatás is.

Kishantoson 15 munkahely szűnik meg, a munkatársak utcára kerülnek. A világszínvonalú gépek fölöslegessé válnak, miközben a nyertesek között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek az elnyert föld megműveléséhez szükséges eszközökkel. Az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges szaktudás pedig egyiküknek sincs birtokában. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői, hazai és külföldi partnerei elfogadhatatlannak tartják a Kishantos ügyében történteket.

Az alábbi filmet azok készítettek, akik Kishantos megmentésére szövetkeztek.  A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői kérnek minden felelősen gondolkozó embert, hogy segítse harcunkat a megmaradásért.

 

Kapcsolódó anyagok:

A földmutyi likvidálja a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot

Sóval hintik be a kishantosi biogazdaságot

Ki áll az ökogazdaság likvidálása mögött?

Halál Kishantosra – annyi az ökológiai gazdálkodás fellegvárának

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás