A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A 238 igen, 38 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett ma elfogadott jogszabály a kormány szándéka szerint megalapozza egy európai színvonalú sportkomplexum kialakítását, de nem változtatja meg országos érvénnyel a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat, csak kifejezetten a Normafa területére enged eltérést. Az LMP államfői vétót kér.

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztőként jelezte: a területen olyan közparkot alakítanak ki a táj- és természetvédelmi szempontok figyelembe vételével, amely egész évben biztosítja a Normafa kihasználtságának feltételeit; amelynek turisztikai szempontból egyedülálló a vonzereje, továbbá a vendéglátás és a szállodák fellendülésével erősíti a munkahelyteremtést és a belföldi turizmust. Az indítvány kiemelt fontosságúnak tartja azt is, hogy minden budapesti általános iskolásnak elérhető módon, akár iskolai keretek között lehetősége legyen megtanulni síelni.
Az indoklás szerint a Normafa környékén eddig érvényes természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályok nem tették lehetővé a céloknak megfelelő infrastrukturális beruházások megvalósítását; a szabályrendszerrel nem lehetett megszüntetni a terület jogszerűtlen használatát – például a downhill kerékpározást -, s a történelmi hagyományokhoz visszanyúló tényleges használat sem volt összhangban az országos jogszabályokkal.

A most elfogadott törvény részletesen szabályozza az egyes területeken elhelyezhető funkciókat, a beépíthetőség tiltását vagy kis mértékű növelését. Ennek megfelelően rögzíti a sí- és sportpályák kialakítására kijelölt területeket, egyes meglévő épületek – köztük a műemléki védettségű Fácán Vendéglő – felújításának és legfeljebb 10 százalékos bővítésének feltételeit, lehetőséget teremt sífelvonók megépítésére, valamint egy új, legfeljebb 500 négyzetméteres, hitéleti rendeltetésű épület elhelyezésére az Anna-réten. Utóbbi kapcsán Pokorni Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere jelezte: a zarándokútvonalon a katolikus egyház gyűjtésből szeretne megépíteni egy körülbelül 8-szor 10 méteres kápolnát.

A jogszabály ingyenesen a XII. önkormányzat vagyonkezelésébe adta a Normafánál fekvő állami tulajdonban lévő földterületeket.
Pokorni Zoltán július közepén jelentette be, hogy átfogó fejlesztési terv készül a parkra, a beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulnának meg. A fejlesztés része egyebek mellett, hogy a balesetek elkerülése érdekében különválasztják a sípályát és a szánkópályát, új lifteket építenek és fejlesztik a közlekedést, valamint a parkolást. A kerület megrendelte a Natura 2000-es vizsgálatokat, amelyben átfogóan vizsgálják a különböző növényfajok, illetve bogarak és denevérek életciklusát és aktivitását, és a későbbi tervezésnél figyelembe veszik, hogy ennek megfelelően hol létesülhetnek egyáltalán például síliftek, szánkó-, bob- és futópálya. A vizsgálat nyomán készült tervekről és a beruházás megvalósításáról a hegyvidékiek helyi népszavazáson dönthetnek majd.


Államfői vétót kér az LMP, ha az Országgyűlés elfogadja a Normafára tervezett sportcentrum építését lehetővé tevő törvényt- közölte az ellenzéki párt közleményében a ma szavazás előtt. A parlament a természetvédelmi szervezetek, a szakma és a lakosság tiltakozása ellenére, kormányzati nyomásra készül gyorsított eljárásban elfogadni a jogszabályjavaslatot, amely az LMP szerint súlyosan alkotmánysértő. Ha a javaslatot a kormánytöbbség megszavazza, az LMP köztársasági elnöki vétót kér, ha a törvényt kihirdetik, a párt haladéktalanul a jogszabály Alkotmánybíróság általi megsemmisítését fogja kérni és az Aarhusi Egyezmény titkárságához fordul – közölték.

Azt írták, a tervezett Normafa-projekttel kapcsolatban elmaradt a lakossággal történő konzultáció, a hatásvizsgálat és a Natura 2000-es hatásbecslés, a beruházás megvalósításához pedig fel kell függeszteni a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény és az építészeti szabályozás előírásait. Az Ab korábban kimondta, hogy az állam nem élvez szabadságot abban, hogy a környezet állapotát romlani engedje, vagy a romlás kockázatát megengedje – hívta fel a figyelmet az LMP.

Környezet- és természetvédő civil szervezetek közös szakértői anyagot készítettek a Normafa-beruházás várható természeti hatásairól. Álláspontjuk szerint a tervezet nem csak jelentős természeti kockázatot jelent, de magyar és európai uniós jogszabályokat is sért.
Normafa tanulmány 2013 (pdf. 5 MB)

Kapcsolódó anyagok:

Népszavazás lesz a Normafa fejlesztéséről

Műtrágyás hóágyú – síparadicsom 400 méteren. Vicc a Normafa beépítése

Likvidálná a Normafa természeti értékeit a tervezett beruházás

Fölösleges a Normafáról népszavazni

Környezetvédelmi aggályok nélkül építik be a Normafát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás