Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Abe Sindzó japán miniszterelnök egy nemzetközi energia- és környezeti fórum megnyitóján beszélt arról, hogy hajlandóak nemzetközi segítséget elfogadni, mert anélkül nem fogják tudni megállítani a fukusimai Daiichi atomerőmű sugárszennyezett vizének szivárgását. Abe szerint a helyzet már olyan súlyos, hogy csak világméretű összefogással lehet elkerülni egy újabb atomerőmű katasztrófát.

A rendkívüli bejelentésnek köze lehet ahhoz, hogy október 3-án ismét 300 tonna erősen sugárszennyezett víz szivárgott a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából. Feltehetőleg a radioaktív víz nem csak a talajba jutott, hanem a víz egy része a tengerbe került. A múlt hónapban pedig az esővízgyűjtő medencét és környékét vizsgálták meg, ahol viszonylag alacsony szintű sugárzást mértek – mintegy 160 becquerelt literenként.

A Nukleáris Szabályozási Bizottság (NRC) 2011.ben a súlyos tragédia után rögtön felajánlotta Japánnak a nemzetközi segítséget. Amerikai és orosz szakemberek álltak készen arra, hogy azonnali tanácsokkal segítség a reaktor helyreállítását. Oroszország nem egyszer adott hangot nemtetszésének, hisz a csernobili katasztrófa miatt tapasztalt szakembereket küldhettek volna azonnal a helyszínre.

A sors játéka, hogy Abe Sindzó rendkívüli bejelentése után nem sokkal leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése, mely az eddigi vizsgálatok szerint emberi mulasztás miatt következett be. Az egyik dolgozó tévedésből leállította a hűtőkör egyik szivattyúját.  Az erőmű területén eddig 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyűlt össze, mely egy része már a talajba vagy az óceánba szivárgott. Igaz, ez utóbbit folyamatosan tagadja a TEPCO, de a 2011.-es márciusi szökőár miatt bekövetkezett baleset óta nem csökken a tengeri halak sugárszennyezettsége a vizsgált 20 kilométeres körzetben.

A TEPCO tagadta és tagadja, hogy radioaktívvizet engedne a tengerbe, vagy szivárogna, de a tragédia után egy évvel Kalifornia partjainál sugárszennyezett halakat fogtak tömegesen. Az USA partjainál nemrég ismét nagyszámban jelentek meg a sugárszennyezett halak. Kanada Csendes-óceáni partjainál is fogtak már sugárszennyezett halakat. Ennek ellenére a Tepco szerint az óceán vizében egyelőre a biztonsági határon belül van a sugárzás mértéke.

Az ENSZ október 14.-től egyhetes vizsgálatot fog tartani a reaktorbaleset helyszínén. A 16 fős delegációban nemzetközi nukleáris szakértők is vannak, akik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegáltjai. A NAÜ-csoport október 16. és 18-án közvetlenül a baleset helyszínén fognak tartózkodni és már 21-én leteszik a jelentésüket a japán kormány elé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás