A rovat kizárólagos támogatója

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. ügyvezetője nem bízik a politikusokban. E nyíltan vállalt ellenszenv miatt nem is számíthat politikai segítségre, pedig az általa irányított ökológiai mintagazdaság kilátástalan helyzetbe került. Bezárás fenyegeti. Elhantolják Kishantost.

Ácsné nem ismeretlen a közéletben, bár soha nem sorolta magát egyetlen párthoz sem. Ennek ellenére rendre a politikai harctér jobboldalán bukkant fel. Jelenleg elnökségi tagja az Élőlánc Magyarországért mozgalomnak, amelynek credója szerint „aki a kormányhoz vagy az ellenzékhez ma csatlakozik, az túlságosan naiv, talán vak, vagy olyan konkrét céllal és szándékkal teszi ezt, mely hazánk érdekével ellentétes”.

Ilyen hitvallással nehéz is lenne politikai támogatókat találnia, pláne, ha hozzávesszük, hogy Ácsné szakmai életútja szorosan összefonódik Ángyán Józsefével: egykor együtt jártak a gödöllői agráregyetemre, és a kishantosi projekt megvalósításában is vállvetve küzdöttek évtizedeken át. Amikor Ángyán doktor távozott agrár-államtitkári posztjáról, majd a pártjából is, azok is kegyvesztetté váltak kormányoldalon, akik kitartottak mellette.  Például Ácsné, aki egyik szerkesztője a Kié legyen a föld? nevű weboldalnak, amely rendre közli Ángyán József írásait. A kishantosi ökogazdaság azonban kiszolgáltatott a mindenkori hatalomnak, hiszen kizárólag állami bérelt földeken gazdálkodik. November elsejével azonban az összes parcellát kihúzzák a társaság lába alól, a Nemzeti Földalapkezelő idén tavasszal elbírált pályázatán ugyanis egyetlen hektárt sem hagytak meg a vidékfejlesztési központ használatában. Olyanok kapták meg a földeket, akiknek eddig közük nem volt a biogazdálkodáshoz. Agrárszakemberek és környezetvédők szerint hatalmas érték, fantasztikus tudás mehet veszendőbe. A kishantosi tangazdaságban ugyanis nagyüzemi méretekben képesek vegyszerek és műtrágyák használata nélkül is eredményesen gazdálkodni. A döntéshozók részéről eddig csupa olyan érv hangzott el a megdöbbentő pályázati eredményekkel kapcsolatban, amelyeket a nonprofit cég csípőből megcáfolt.

 

A hivatalos magyarázatok tagadják, hogy az Ángyán-kapcsolatnak köze lenne a biogazdaság kisemmizéséhez. Ácsné és csapata már csak a közvélemény nyomásában bízik. Ők szakmai érvekkel próbálnak hatni, ami dicséretes, de aligha lehet eredményes. Hiába vetette be a héten búzával a Greenpeace a kishantosi földeket, a performance csak szolid érdeklődést váltott ki. A zöldszervezet elkésett a vetéssel, akármekkora betűkkel is vésték bele a földbe, hogy Save Kishantos.

Bevetés Kishantoson Bevetés Kishantoson
A képre kattintva galéria nyílik.

A nemzetközi hírű tangazdaság – kicsinyes politikai bosszú áldozataként – alighanem eltűnik. Ezúttal nemcsak az róható fel az agrárkormányzatnak, hogy saját kegyeltjeinek juttatta az állami földeket, de egy nemzeti kincs elpusztításával is el kell majd számolnia.
Cseri Péter nol.hu


Elhantolják Kishantost

Ne a 450 hektáros nagybirtokok, hanem a családi gazdaságok nyerjenek az állami földbérlet-pályázatokon, ezért is megérdemelték a kishantosiak, hogy elveszítették az általuk művelt zsíros rögöket. Most egy helyett, nyolcan gazdálkodhatnak majd a kishantosi határban – örvendezett Fazekas Sándor, volt karcagi polgármester, jogász, vidékfejlesztési miniszter.
Valahogy mégsem tudok együtt örülni a miniszterrel. Vele ellentétben én ugyanis jártam Kishantoson. Igyekeztem objektíven vizsgálni a helyieket, hátha felfedezem rajtuk a nagybirtokos oligarchák jellemzőit, de nem volt szerencsém. Csupa elkeseredett "kisemberrel" találkoztam, akik azzal szembesültek, hogy az a kormány, amelyet hatalomra segítettek, hiszen 2010-ben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Társaság vezetői is a Fidesz mellett kampányoltak, rútul becsapta őket.

Megsavanyodott az az üveg bor is, amit Bolye Ferenc, a biogazdaság és népfőiskola ötletgazdája és egyik alapító-vezetője a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől, valami Varga nevűtől kapott a sikeres korteskedésért. Ács Sándorné, agrármérnök, a másik alapító vezető, a társaság motorja pedig keserűen mutatta azt kedves kis ajándékot, amit Orbán Viktor kormányfő vejétől kapott két éve, amikor kivitte dániai farmer barátaihoz, hogy a Tiborcz gyerek elleshesse a fenntartható, tájba illeszkedő gazdálkodást, amiről az apósa annyi szépet és jót regélt választások előtt és után.

Nyilván a hantosi emberek is hibásak. Hiszékenyek és értetlenek. Mindent elhittek, amit a fideszes politikusok ígértek és értetlenek, mert föl nem foghatják, hogy egy nonprofit társaság, amelyik minden bevételét a gazdálkodásra, illetve a népfőiskolai képzésre fordította, s amely a hátrányos helyzetű település és térség egyik legbiztosabb kenyéradója volt, miért lett hirtelen megvetésre érdemes nagybirtok. Az sem fér a fejükbe, hogy ha ők a nagybirtok, akkor minek számít az az ifjú, "pályakezdő földműves" hölgy, akinek a papája és élete párja 2900 hektáron gazdálkodik? Azt sem képesek felfogni ezek a hantosiak, hogy ha ők a két évtizedes ökogazdálkodási tapasztalatukkal méltatlannak bizonyultak az állami föld talajkímélő, tájmegőrző művelésére, mitől vált érdemessé ugyanerre egy salgótarjáni építőipari vállalkozás tulajdonosa, aki a kishantosi pályázat kiírásának napján települt villámgyorsan a szomszédos Szabadegyházára, s a nagy sietségben elfelejtette a tevékenységi körébe az út- és csatornaépítés közé beíratni a mezőgazdaságot is?
A kishantosi biogazdaság november első napjától de faktó megszűnik. Az emberek mehetnek közmunkásnak, vagy napszámosnak az új földesurakhoz.
Talán kapnak munkát a saját földjükön. Vagy nem.

Bihari Tamás  nepszava.hu

Kapcsolódó anyagok:

(S)ave Kishantos!

A maffia nem veszíthet – mondja Ángyán József

Amiben Ángyánnak igaza van

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás