Hirdetés

Ha hagyjuk, hogy egyetlen tollvonással „törvényesnek” látszó keretek közt eltöröljenek egy ilyen – a közösségért dolgozó központot, akkor bármi megtörténhet bárkivel Magyarországon… Gyere el Kishantosra 2013. november 4-én, hétfőn 8.30-ra! Állami földbérleti „hazugság-coctail” és a Fejér megyei tények – Kishantos okán. Előzetes Ángyán József a földről készülő V. jelentésből.

Október 31-én lejár a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjeinek bérleti szerződése. Az NFA döntésének következtében novembertől elveszíthetik a 21 éve ökológia gazdálkodással művelt, humuszban gazdag földjeiket. A döntés ellen nemrég a Greenpeace Magyarország vezetésével számos civil szervezet és magánszemély demonstrált, és értetlenül állnak előtte a külföldi partnerek is. 12 civil szervezet Szövetség Kishantosért és a Fenntarthatóságért néven összefogott, hogy megmentsük Kishantos. Nyílt levelünköz időközben 133 civil szervezet, 17 egyéb szervezet, társaság, cég valamint több mint 4500 magánszemély csatlakozott.  Csütörtök este néhány, az ügyet támogató aktivistával közösen lejöttünk Kishantosra, hogy abban az esetben, ha a ‘rablók’ úgy döntenének, hogy a Mindenszentek hétvégéjét megszentségtelenítve betennék a lábukat a Kishantosra, akkor megvédjük tőlük a földeket.  Részletek:  Mindenszentek Kishantoson >>>
 

 

Kedves Barátaink, Támogatóink, Szövetségeseink! 

Mint tudjátok, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának 452 hektárnyi területének október 31-én lejár a bérleti szerződése – a „pályázaton” pedig „nem nyert”. Tegnap megkaptuk a „végítéletet”: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Fejér megyei képviselői levélben jelezték, hogy 2013. november 4-én – ezen a gyászos emlékezetű napon – 9.00 órára jönnek átvenni a területeket Kishantostól.  Ezért most mindenkit arra kérünk, hogy – aki teheti – legyen velünk ezen a napon, legyen tanúja az eseményeknek, és jelenlétével jelezze támogatását Kishantos ügyének!

Szövetségeseinkkel úgy döntöttünk, hogy bárhogy alakul is a hivatalos „átadás-átvétel” folyamata, ezt a napot – felszabadítva a gyászos emlékektől és a jelenlegi helyzet tragédiájától – nem a búcsúzásnak, a lemondásnak szenteljük, hanem valami nemes, tiszta és erőt sugárzó mozgalom elindítására mindazokért az értékekért, melyeket Kishantos képvisel, és a jövőben is képviselni fog a fenntarthatóság, a demokrácia, a kultúra, az oktatás és a helyi közösségek érdekében. Meggyőződésünk ugyanis, hogy ezek alapvetően határozzák meg országunk és népünk jelenét és jövőjét, az esélyt a fennmaradásra, az élhető életre.

Kishantos ügye fordulópont Magyarország életében. Ha hagyjuk, hogy egyetlen tollvonással „törvényesnek” látszó keretek közt eltöröljenek egy ilyen – a közösségért dolgozó központot, akkor bármi megtörténhet bárkivel Magyarországon…  Ezért tehát szeretettel várunk mindenkit, akinek fontos Kishantos ügye, akinek fontos Magyarország ügye.

Kishantos, 2013. október 31.

Ács Sándorné ügyvezető

Bevetés Kishantoson Bevetés Kishantoson
A képre kattintva galéria nyílik.

Állami földbérleti „hazugság-coctail” és a Fejér megyei tények – Kishantos okán
Előzetes Ángyán József a földről készülő V. jelentésből

Azt állítja a Vidékfejlesztési Minisztériumot vezető jogász-triumvirátus, Fazekas Sándor, Budai Gyula és Bitay Márton Őrs, hogy nem nagybirtokos, tőkés társaságoknak, Kft-knek, Rt-knek, hanem 20 hektáros léptékben, mezőgazdasággal foglalkozó „kérges tenyerű gazdáknak”, mezőgazdaságból, a föld megműveléséből élő, helyben lakó gazdálkodó családoknak adja az állam bérbe a kezelésében lévő termőföldet.
Ezzel szemben egyedül abban a Fejér megyében, ahol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. a fenti indokok alapján egyetlen négyzetméter földet sem kapott a közvagyonból az államtól átvállalt kincstári birtokfunkciói, a helyi gazdálkodó családokat és a vidéki közösségeket segítő közhasznú tájközpont-feladatai ellátására, ott pl. az alábbi nyertesekkel találkozunk.

A Csákvári Mg. Z.Rt. – a volt és privatizált Csákvári Állami Gazdaság – tulajdonosai, vezető tisztségviselői és rokonaik 4 település (Csákvár, Magyaralmás, Vereb, Vértesacsa) valamennyi meghirdetett földjét, Óbarokon pedig azok 1/4-ét megszerezték. Az érdekkörhöz tartozó 4 család 10 pályázójának valamennyi beadott pályázata nyert. Így 30! nyertes pályázattal összesen 1.829! ha – 39.845! aranykorona értékű – területet kaptak 20 évre bérbe, ami a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlagnak több mint 91!-szerese.
Ezzel hozzájuk került a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 28,2 %-a. Közülük pl.:
Antalffy György Gábor a Z.Rt. főrészvényese, vezető tisztségviselője, a cég volt irodaházába bejelentett „helyi” lakos Csákváron 130 ha szántó,
dr. Antalffy Györgyné, a főrészvényes Csákvárra bejelentett, de valójában Budapesten élő, idős – a 20 éves bérleti szerződés lejártakor jócskán 100! éves életkor feletti – édesanyja Csákváron 59 ha gyümölcsös+szántó+rét, Magyaralmáson 186 ha szántó, összesen 245 ha,
– Nyikosné Antalffy Sarolta családtag, a cég volt irodaházába bejelentett „csákvári” lakos Csákváron 188 ha szántó+legelő,
dr. Pákh Gergely vezető tisztségviselő , a főrészvényes Antalffy György Gábor féltestvére, a cég volt irodaházába bejelentett „csákvári” lakos Csákváron 78 ha szántó és 11 ha rét +legelő, Óbarokon 64 ha szántó + legelő, összesen 153 ha,
Zimmermann István, a Z.Rt. vezető tisztségviselője Székesfehérváron élő közvetlen rokonsága, családtagjai – Zimmermann István Géza, Zimmermann Botond, Holmanné Zimmermann Júlia és Holman Gábor Mátyás – révén 11 szerződéssel, összesen 658 ha – 14.086 aranykorona értékű – szántó + rét + legelő művelési ágú állami föld bérletéhez jutott.

• A Búzakalász 66 Felcsút Mg. Kft., Mészáros Lőrincnek, eredeti szakmája szerint gázszerelő, építési vállalkozónak, Felcsút polgármesterének, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökének cége valamint közvetlen családtagjai Alcsútdoboz és Vál meghirdetett földjeinek túlnyomó többségét, Kajászó és Óbarok meghirdetett földjeinek pedig mintegy 1/3-át megszerezte.
Az érdekkörhöz tartozó 3 pályázó (1 cég és 2 családtag) valamennyi beadott pályázata nyert. Így 26! nyertes pályázattal összesen 1.353! ha – 32.386! aranykorona értékű – területet kapott 20 évre bérbe, ami a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlagnak több mint 67!-szerese. Így hozzájuk került a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 21 %-a. Mészáros Búzakalász 66 Kft-je ezen felül az NFA nyilvánosságra hozott listája szerint pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további 3 db állami földrészletet bérel. Ezek a birtoktestek ugyancsak Alcsútdobozon találhatók. Így a becsült területük most már akár az 1.500! hektárt is meghaladhatja.
Az érdekkörhöz tartozó pályázók közül pl:
– a Búzakalász 66 Felcsút Mg. Kft., amelyet alig egy évvel korábban, 2011 februárjában alapítottak, és amely a Mészáros és Mészáros családi építőipari vállalkozás tulajdona Alcsútdobozon 757 ha szántó + rét + legelő, Kajászón 50 ha szántó, Óbarokon 66 ha szántó, Válban 137 ha gyümölcsös + szántó + rét + legelő, összesen 1.036 ha,
Mészáros János, a polgármester testvére, építési vállalkozásának társtulajdonosa, felcsúti lakos Száron 78 ha legelő + nádas, Válban 139 ha szántó + rét + legelő, továbbá 6 ha gyümölcsös, összesen 223 ha,
Mészáros Beatrix, a polgármester lánya vagy felesége (az NFA honlapján közzétett adatokból egyértelműen nem derül ki), felcsúti lakos Kajászón 94 ha szántó művelési ágú állami föld bérletéhez jutott.
Kiss Árpád nádarató, tetőfedő, építési vállalkozó, kápolnásnyéki lakos korábban nem gazdálkodott, mezőgazdasági eszközei nincsenek.

A megszerzett állami földeket – a Kajászón bérbe adott területek 2/3-át, összesen 285 ha szántót – nem is ő műveli, hanem Dörömbözi József agárdi illetőségű, 1.000 ha-os nagygazda, L. Simon László államtitkár, országgyűlési képviselő szomszédja, aki ezt az értesülést a sajtó (origo) érdeklődésére meg is erősítette. Ő maga szintén bérbe kapott Seregélyesen 66 ha szántó + legelőt.
Kiss Árpád (Vándor utca 33/a.) sajtóértesülések szerint korábban – helyben köztudottan – annak a Farkas Imrének volt kápolnásnyéki telekszomszédja (Vándor utca 31.), aki a VM korábbi közigazgatási államtitkáraként felügyelte a Nemzeti Földalapot, és elnöke a Birtokpolitikai Tanácsnak. Ők 3 nyertes pályázattal Kajászón 285 ha szántó, Seregélyesen pedig 66 ha szántó + legelő 20 éves bérleti jogához jutottak. A megszerzett 351 ha a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlagnak több mint 14!-szerese, és a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 6,6 %-a.
Flier János eredeti szakmája szerint autóvillamossági szerelő, vállalkozó, közvetlen befolyású korábbi szerepvállalással az első Orbán-kormány által privatizált 12 állami gazdaság egyikében, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt-ben (1999-től előbb a HKG igazgatósági tagja, majd 2001-ben Bognár Sándor vezérigazgatóval – akitől Lévai Anikó még abban az évben első 50 hektáros felcsúti földjét vásárolta – a gazdaságot privatizálta). Ő – helyi információk és sajtóértesülések szerint – a miniszterelnök feleségének bicskei földtulajdonos-társa, földjeinek művelője.
Felesége a helyi Fidesz elnöke, a 2010-es önkormányzati választásokon a FIDESZ-KDNP polgármester-jelöltje, aki csak néhány szavazattal maradt alul riválisával, az akkor polgármesterré választott, majd 2011-ben megbuktatott Varga Györggyel szemben. Flier János és családtagjai Felcsúton az eddig bérbe adott terület 60 %-át, Száron Mészáros Jánossal megosztozva az eddig kihirdetett terület 1/3-ának bérleti jogát, továbbá – a Csákvári Z.Rt. főrészvényes vezetőjével valamint a Mészáros érdekeltség Búzakalász 66 Kft-vel megosztozva – Óbarok kihirdetett területeinek 1/3-át, 6 nyertes pályázattal összesen 319 ha – 7.929 AK értékű – területet szereztek meg. Ez a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlag 16!-szorosa, a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 4,9%-a. Közülük:
Flier János felcsúti vállalkozó Felcsúton 98 ha szántó, Száron 40 ha szántó,
Junek (sz. Flier) Nikolett, János lánya, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa Felcsúton 88 ha szántó + legelő,
Flier Tamás, János testvére Óbarokon 51 ha szántó + rét + legelő,
Flier Péter, János fia pedig Felcsúton 42 ha szántó művelési ágú állami föld bérletéhez jutott.

Tiborcz Eszter csabdi lakos egyik testvére – Tiborcz István ügyvéd – a Közgép leányvállalatának, az E-OS Innovatív Zrt-nek az igazgatója, a miniszterelnök veje. Másik testvére – Tiborcz Péter – 2006-2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke, jelenleg az NFM tanácsadója. A hölgy 4 nyertes pályázattal a bicskei földek több mint felének, összesen 157 ha területnek a bérleti jogát szerezte meg. Ez a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlag közel 8!-szorosa, a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 2,4 %-a. Bár az elnyert földek közigazgatásilag Bicskén találhatók, a valóságban a nyertes családjának tulajdonában lévő, Csabdi-Tükröspusztán, Pálffy gróf egykori – ősparkot, 40 hektáros földterületet és uradalmi istállót magába foglaló – birtokán működő Tiborcz lovasklub közvetlen szomszédságában terülnek el. Honlapja szerint a birtokon bértartással, tereplovagoltatással foglalkoznak, de az ősparkban mini vadaspark is működik, és az idei fejlesztési tervekben tó, szökőkút, teniszpálya, szaunavilág építése, vagyis egy szabadidőpark létrehozása szerepel. A közelben van egy – szintén a Tiborcz család tulajdonában lévő, kétszemélyes szobákkal és uszodával rendelkező – panzió is.

• A Széra Kft. sárbogárdi illetőségű cég, amely több száz hektáron gazdálkodik és állattartással nem foglalkozik, a Sárbogárdon meghirdetett kiváló termőképességű, (32,2 AK/ha értékű) és egyúttal legnagyobb blokk, összesen 132 ha – az itt meghirdetett terület közel felének – bérleti jogát szerezte meg. Mindezt több pályázó – egyebek mellett például egy közismert sárbogárdi állattartó családi gazdálkodó – előtt. Ez a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlag közel 7-szerese!, a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 2,0 %-a. A fent említett 60 hektáron, 100 őshonos magyar szürkét és magyar bivalyt tartó, állattenyésztéssel és génmegőrzéssel is foglalkozó, helyi családi gazdálkodó viszont egy mindössze 23 ha-os, igen rossz (5,7! AK/ha értékű), alig használható, mocsaras rét-legelő területhez jutott

Nagy Péter abai lakos, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) alelnökének, Nagy Jánosnak az unokaöccse, aki már korábban elújságolta, hogy nyerni fog a földbérleti pályázaton. És valóban, két településen – Kálozon és Sárszentágotán – is egyedüliként nyert összesen 115 ha kiváló minőségű, 29,8 AK/ha értékű, nagy termőképességű szántóterületet. Ez a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlag közel 6!-szorosa, a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 1,8 %-a. A pályázó szülei, dr. Nagy Péter (az NFA alelnök Nagy János testvére) és dr. Nagy Péterné – a 2011-es SAPS támogatási adatok alapján – több, mint 250 ha területet művelnek, így a család a most bérbe vett területtel együtt immár legalább 370 ha-on gazdálkodik. A kálozi gazdákat és a környék legismertebb állattartó gazdaságát szorította ki a földszerzés lehetőségéből.

• A Ménesmajor Manufaktúra Kft., az aktuálisan kiirt pályázati földek után vándorló, székhelyét 2011. 09. 15. óta harmadszor változtató, mindig a kiszemelt földterület 20 km-es körzetén belülre helyező cég tulajdonosa és ügyvezetője a 27 éves Vizi Dániel. Ő egyúttal a Hantoson – a korábban a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által bérelt területekből – 27 ha állami föld bérleti jogához jutott, építési profilú, mezőgazdasági tevékenységgel nem rendelkező Mező Vidék Bt. (2432 Szabadegyháza, Than Károly út 4. fszt. 2.) képviseletre jogosult beltagja. A Ménesmajor Manufaktúra Kft. azonos cégjegyzékszámon (Cg. 07-09-008339) 2011. 09. 15-ig Mezőfalva – Nagysismánd székhellyel MEZŐ-CAPITAL Kft. néven szerepelt, melynek tulajdonosa a Mezőfalva Invest, a 2001-ben a Mezőfalvi Állami Gazdaság privatizációjában kulcsszerepet játszó cég volt (vezérigazgató: Helmut Gsuk, a privatizált és a Dorogi Árpád nevével fémjelzett, az agrárkasszából az 5. legtöbb támogatást kiemelő GSD csoporthoz tartozó, 9.000 ha állami földterületet bérlő Mezőfalvi Mg. Zrt. tulajdonosa (vezérigazgató: Zászlós Tibor, az Agrárkamara megyei elnöke és a mezőgazdaságért felelős országos alelnöke)). Ekkor nevét Ménesmajor Manufaktúra Kft-re változtatta, székhelyét Adonyba helyezte át (2457 Adony, Kossuth L. u. 23.), és innen pályázva 2012. 02. 01-én Perkátán és Rácalmáson összesen 45 ha állami föld bérleti jogát szerezte meg. A sikeres akciót követően 2012. 10. 01-től székhelyét ismét megváltoztatta, Székesfehérvárra helyezte át (8000 Székesfehérvár, Havranek J. u. 20. 2/2.), és innen beadott pályázatával 2013. 02. 15-én Székesfehérváron és Lovasberényben összesen újabb 68 ha állami földbérlethez jutott. Meg sem várva azonban a pályázat eredményét, 2012. 11. 09-én székhelyét ismét megváltoztatta, és Szabadegyházára, a már említett, ugyancsak Vizi Dániel nevével fémjelzett érdekeltségi körhöz tartozó Mező Vidék Bt-vel azonos címre (2432 Szabadegyháza, Than Károly út 4. fszt. 2.) helyezte át, ahonnan újabb 5 pályázatot nyújtott be, de most már a Hantoson meghirdetett állami földekre.

A cég példája a pályázati rendszer több súlyos problémájára is rámutat. A 20 km-es határ pl. székhely-áthelyezéssel könnyedén teljesíthető. Másrészt a pályázat kiírója láthatóan nem kíséri figyelemmel, hogy a cég székhelye ott van-e még, ahonnan jogosult volt pályázni, illetve azt sem ellenőrzi, hogy más székhellyel nyert-e már máshol, esetleg más megyében is az állami földbérleti pályázatokon. A cég ennek következtében tehát 2 székhelyről, összesen 5 nyertes pályázattal 113 ha, 1 965 AK értékű, zömében szántó művelési ágú állami föld bérleti jogát szerezte meg. Ez a VM által hangoztatott 20 ha-os országos átlag közel 6!-szorosa, a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 1,7 %-a. A Kft. az NFA nyilvánosságra hozott listája szerint pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további 18! db állami földrészletet bérel. Ezek közül Gárdonyban 2 db, Móron 12 db, Nagykarácsonyban 1 db és Sárbogárdon 3 db található. Ennek becsült összterülete – a pályázati rendszerben általa elért, átlagosan 22,6 ha-os blokkmérettel számolva is – meghaladhatja a további 400 ha-t.

Ezek tehát azok a „kérges tenyerű, földműves, helyben lakó, gazdálkodó családok”, akiket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal, a közhasznú, nonprofit Kft-vel szemben előnyben részesít a kormányzat. Ez a 8 kedvezményezett érdekeltség, melynek pályázói között Rt. vezéreket, családtagokat, Kft-ket, építési vállalkozókat, tetőfedő nádaratókat, autószerelőket, mindenféle rendű és rangú – ám egységesen Fidesz-közeli – szereplőket megtalálunk, a Fejér megyében 2013. szeptember 1-ig bérbe adott összes állami földterület több mint 2/3-adát, 68,6 %-át megszerezte a helyben élő, gazdálkodó családok elől.

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket!”(Jn. 8, 32.)
"Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön!"(Mt. 10, 26-33.)
A kérdés most már csak az, hogy meddig maradhatnak még posztjukon a tények ismeretében nyilvánvaló hazugságokon kapott, a közvéleményt szemrebbenés nélkül félrevezető, becsapó kormányzati tényezők, kormánytisztviselők.
Pályázati úton 100 ha fölötti állami földterület bérlő kft-k Ángyán József gyűjtése (51 KB pdf.)

Kelt: Gödöllőn, 2013. november 1-én, Mindenszentek napján
Ángyán József
 


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban  tájékoztatta a Magyar Országgyűlést, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft azért nem kapta meg a 21 éve bio módon művelt mintagazdaság földjeit, mert Kft… Ángyán József kigyűjtötte öt megyében a 100 hektárnál többet nyert Fidesz közeli forprofit cégeket. Ez tényszerűen cáfolja a VM vezetőinek állításait.

Kapcsolódó anyagok:

Miniszteri csúsztatás a kishantosi földmutyiban

A maffia nem veszíthet – mondja Ángyán József

Újrapályáztatná a kishantosi földeket az Együtt-PM szövetség

(S)ave Kishantos!

El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól! – nyílt levél

A földmutyi likvidálja a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás