A rovat kizárólagos támogatója

Erre gondoljon, mielőtt megiszik egy pohár narancslevet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Bombera Krisztinával riportfilmet készített a brazil narancslégyártás visszásságairól. Embertelen munkakörülmények, rabszolgamunka és az európai szupermarketláncok szerepe.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Bombera Krisztinával riportfilmet készített a brazil narancslégyártás visszásságairól – számol be a Kreatív Online. Vannak országok, ahol a narancslé ugyanolyan olcsó, mint a palackozott víz, a narancsipar lassan tönkremegy – derül ki egy riportfilmből.

A film szerint a hatalmas brazil narancsléüzletben a munkások nagyon rosszul járnak, a gyártó hatalmasságok meg természetesen nagyon jól. A filmből kiderült: a narancsot a feldolgozóipar kevesebb pénzért veszi meg, mint amennyibe a termelése kerül, a brazil narancslébiznisz pedig három cég kezében van. A riportból kiderül, vannak országok, ahol a narancslé ugyanolyan olcsó, mint a palackozott víz, a narancsipar lassan tönkremegy. A minimum megoldás a hatósági minimálár bevezetése lenne.

A beszállítói lánc átláthatatlan, és szintén leverik az árakat, erre pedig a megoldást jelentene, ha a gyártóvállalatokat a fogyasztók köteleznék arra, hogy elszámoljanak a termékeik előállítási körülményeivel.  Az ellenérdekelt oldalt a riportban nem szólítják meg.  

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás