A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mtvsz.hu

Látványos akción követelte a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, hogy Magyarország több EU pénzt költsön az energia megtakarításra és környezeti ügyekre. A civil aktivisták egy szigetelt és nem-szigetelt házat jelenítettek meg élőben a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, kifejezve a lakossági energiahatékonysági beruházások fontosságát.

A magyar kormány 2014-2020-ra szóló európai uniós tervezési anyagaiban elvben kiemelkedő helyen szerepelnek az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság felé való átmenet és a környezetvédelem kérdései, összhangban az Unió prioritásaival. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat szerint azonban sajnos az energiahatékonyság és a környezeti ügyek prioritása nem érvényesül az operatív programok közötti pénzügyi elosztásban. Az említett tervezet szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programra csak a teljes EU támogatás kevesebb, mint 15%-a jut, ami kevés a megfogalmazott célok teljesítéséhez.

A jelenlegi forráselosztással a kormány nem tudja teljesíteni az elmúlt években tett ígéreteit a lakások energiahatékonysági átalakítására és a rezsi alacsonyan tartására, illetve nem tudja megtenni azokat a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenek a természeti erőforrások és az emberi egészség védelme érdekében – foglalta össze a problémát Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A lakossági energiahatékonyságra fordított források növelése nagyban és tartósan hozzájárulna az ország energiabiztonságához és
függetlenségéhez. Bízom benne, hogy az Orbán kormány érzi e döntés jelentőségét, és megragadja ezt a lehetőséget, hogy mind a lakosságot, mind a munkaerőpiacot, illetve Magyarország energiabiztonságát és függetlenségét erősítse – mondta Fodor Márk, a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat ügyvezető igazgatója.

A természetvédők szerint a lakossági energiahatékonyságra és a környezetvédelemre fordított összegek közvetlenül javítják a magyar
emberek életminőségét, és fenntartható módon élénkítik a gazdaságot. A szakemberek úgy gondolják, erősen megkérdőjelezhető, hogy a gazdaság fejlődését a cégeknek juttatott közvetlen támogatások és közútépítések jobban segítik.

A civil szervezetek kérik, hogy a kormányzat jelentősen növelje meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programra szánt forrásokat, kiemelten a lakossági energiahatékonysági, az energiatudatossági, a természetvédelmi és a fenntarthatósági szemléletformálási programok támogatására szánt összegeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás