A rovat kizárólagos támogatója

Három éves huzavona után a helyi önkormányzat döntése értelmében mégsem létesül kőbánya Zircen. A projektet civilek és környezetvédők egyaránt támadták, a beruházók között pedig egy ismerős vezetéknév tűnik fel, a Simicska-családé.

2010 év végén – egy közmeghallgatás után – döntött úgy Zirc önkormányzati képviselő testülete, hogy a város szélén található, nagyjából 250 x 600 méteres telken lehetővé teszi a bányászati tevékenységet. Ezután készült egy megállapodástervezet az önkormányzat és a KOBOX Magyarország Kft. között. Ebben az állt, hogy a KOBOX a kitermelt kőzetmennyiség minden megkezdett tonnája után bruttó 55 forintot fizet az önkormányzatnak, amely az infláció összegével évről évre növekszik. Ezen felül a KOBOX évente úgynevezett korrigált támogatási összeget is fizetett volna a városnak, a legrosszabb minőségű mészkő után 55 Ft-ot, a puha mészkő után 95 Ft-ot, a vastag pados mészkő után 325 Ft-ot, tonnánként. Azért is plusz pénz járt volna, ha a napi szállított kőzetmennyiség meghaladja napi 132 tonnát, vagy tárgyévenként az engedélyezett 34 ezer tonnát – ebben az esetben a plusz kőzetért tonnánként 5000 Ft járt volna az önkormányzatnak. A bánya 90 évre kapott volna engedélyt, ez alatt kb. 3 millió tonna követ termeltek volna ki – olvasható a beruházást részletesen taglaló ZIRCINFO blogon.

A megállapodásból végül nem lett semmi, de ez nem igazán az önkormányzatokon múlt. A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDTKTVF) 2012. decemberi határozatában nem engedélyezte a beruházást, mert az érintette volna az Északi-Bakony területén található Natura 2000 természetvédelmi területet, valamint a szintén itt található különleges madárvédelmi területet. A KDTKTVF indoklásában kifejtette, hogy Zirc külterülete a területrendezési törvény alapján az országos ökológiai övezetbe, valamint tájképvédelmi övezetbe tartozik, ott pedig bányatelek nem létesíthető, illetve a meglévő nem bővíthető.
Folytatás az atlatszo.hu-n >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

Tiltakozz a Zircre tervezett óriás-kőbánya ellen!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás