Hirdetés

A kormány a Városligetbe több nagyméretű új épületet kíván építeni, másfél millió új látogatóval számolva, és ellehetetlenítve ezáltal, hogy a környék kőrengetegiben élők egy csendesebb, városi parkban tudjanak pihenni, sétálni.

A projektet nem előzte meg szakmai és társadalmi vita, nem készültek hatástanulmányok. A várostervezők, tájépítészek és építészek szinte egyöntetűen ellenzik mind a városligeti helyszínt, mind a beruházás koncepcióját. A tervezgetés ennek ellenére gyors ütemben folyik, újabb és újabb elemekkel bővítve az eredetileg 5 új múzeumból álló projektötletet. Most már gasztro falu, cirkusz, vidámpark, ifjúsági központ is szerepel a sajtóban időnként felröppenő elképzelések között.

A Levegő Munkacsoport is erősen kifogásolja a fejlesztések helyszínét. A számos ellenérv közül itt csak néhányat sorolunk fel:

– Az elképzelés szembe megy a versenyképes városok gyakorlatával, ahol az új fejlesztéseket összekapcsolják az ún. barnazónák, lepusztult városrészek revitalizációjával, a zöldterületek erőteljes növelésével. Különösen érvényes ez olyan fejlesztésekre, amelyek közpénzekből valósulnak meg.

– Budapest, nagy kiterjedése ellenére, kevés parkkal rendelkezik. A Városliget a főváros egyik közkedvelt parkja. A beépítettsége máris meghaladja az érvényes jogszabályi előírások és megalapozott szakmai indokok által meghatározott 3 százalékot.

– A határos Terézvárosban és Erzsébetvárosban az egy lakosra jutó zöldterület az egy négyzetmétert sem éri el. (Városi szinten 21-30 m2, gyalogosan elérhető távolságban 14-20 m2 a minimális kívánalom.)

– Az elmúlt néhány évben már tavasszal megtapasztalhattunk komoly hőhullámokat, és egyre gyakoribbá váltak a nyári hőségriadók. A városi parkokban, a sűrűn beépített utcákhoz képest 5-6 fokkal is hűvösebb a levegő. Kisgyerekek, idősek számára ez egyenesen életmentő jelentőségű.

– Budapest levegőminőségével kapcsolatban most is jogsértési eljárás folyik Brüsszelben. A városi levegőminőséget elsősorban a közúti közlekedés befolyásolja. Nem kívánatos tehát a Városliget környezetébe további forgalmat vonzó létesítményeket telepíteni.

A leginkább érintettek, a parkot körülvevő kőrengetegekben élők közül a legtöbben, alig tudnak az elképzelésről. Ezért december 20-án, pénteken délután élőláncot szerveznek a környéken lakók az Időkeréknél (a Műcsarnok mellett) 17 órakor.

Minden további információ elérhető a https://www.facebook.com/ligetiveszedelem linken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás