A rovat kizárólagos támogatója
EurObserv’ER, fordította: Bilkei Bora, greenfo.hu

2020-ra a teljes energiafogyasztás 20 százaléka kell, hogy megújuló energiaforrásból származzon – ezt még 2009-ben írta alá az unió 28 országa. Még van jó néhány év hátra, de az EurObserv’ER adatai szerint míg 2011-ben a teljes energiafelhasználás 13,1 százaléka származott megújuló energiából, addig 2012-ben már 14,4 százalék.

 Természetesen nem minden tagállamban ugyanolyan optimális a helyzet. A tagállamoknak csaknem a fele az össz uniós átlag alatt van, köztük hazánk is.
Míg az élenjáró Svédország energiafelhasználásának már több, mint a felét, pontosan 52,4 százalékát megújuló forrásból teremtette elő 2012-ben és Finnország, Lettország és Ausztria is két évvel ezelőtt már az energiájának körülbelül a harmadát hasznosította zöld energiából, addig Olaszország, Franciaország, Görögország, Lengyelország és meglepetésre Németország is már csak megközelíti az összesített uniós átlagot. Csehország, Szlovákia, Írország, Magyarország, Ciprus Belgium, az Egyesült Királyság, valamint Luxemburg és Málta pedig még a 10 százalékos átállást sem haladta meg. Hazánk a 27 ország közül a 19. helyen áll az elért 9,8 százalékával, és az sem vet ránk túl jó fényt, hogy 2011 és 2012 között csupán 0,7-el sikerült javítanunk az átlagot.
Természetesen a 20 százalékos átlag az egész Európára vonatkozik, így vannak előretörők, mint Svédország vagy Finnország és Lettország, vagy éppen Ausztria, amely majdnem a 20 százalék dupláját tűzte ki célul. Hazánk 13 százalékot irányzott elő, amely a jelen helyzetben remélhetőleg tartható lesz.
A sereghajtók között két aprócska államnak, Luxemburgnak és Máltának kell nagyot fejlődnie. Luxemburg 2012-ben az energiafelhasználása 3,1 százalékát szerezte megújuló forrásból, miközben 11 százalékot vállalt 2020-ra, Málta viszont még ennél is rosszabb helyzetben van, mivel 0,3 százalékon áll, pedig 2020-ra 10 százalékos átállást tervezett.
De melyek azok a tényezők, amelyeket az EurObserv’ER munkatársai figyeltek?
A megújuló energiákkal foglalkozó direktíva tételesen felsorolja, hogy milyen területeken kell változtatni, ilyen például a bioüzemanyag használata, amely számos országban a várt szint alatt valósult meg. További megújulásra van szükség az alternatív fűtés és a hűtés terén is.
2011-ben azonban segítette az államokat az aránylag mérsékeltebb tél, így az átlagosnál kevesebb fát tüzeltünk el. Egy évvel később, 2012-ben a normális téli időjárás miatt a fa fogyasztás is megnövekedett.
Természetesen az élen járó országok ma már a fűtésre és az elektromosságra használt energiáikat is egyre nagyobb mértékben megújuló forrásból nyerik. Rendületlenül pörögnek a szélmalmok, gyűjtik a napsugár energiáit a napelemek, valamint az egyre fejlődő biogáz és szilárd biomassza is egyre komolyabb lehetőség azoknak, akik élnek vele. 2012-re ezek a technológiák igencsak beindultak és ez is sokat javított néhány ország átlagán. A víz energiájában rejlő lehetőségek a szakértők szerint évről évre hozzák egy becsült átlagot.
Az EurObserv’Er jelentése külön kitér arra, hogy Európa teljes energia fogyasztása – köszönhetően a gazdasági válságnak – 2012-ben is folyamatosan csökkent. Összesen 8 millió tonnával kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban. Míg 2011-ben 1133,3 millió tonna olaj egyenértékre becsülték a felhasznált mennyiséget, addig ez 2012-ben 1125,2-re csökkent, miközben jó hír, hogy a megújuló energia mennyiségének becsült átlaga javult, csaknem 13,4 millió tonna olaj egyenértékkel tonnával lett több 2012-ben, mint egy évvel korábban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás