Hirdetés

Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

A terület Budapest X. kerület északi határán, a Rákosi-réteken található, amelyet délről a Keresztúri út és kisebb gyártelepek, északról pedig a XVI. kerület közigazgatási határa övez.  Az új védett terület a Rákos-patak mentén fennmaradt lápi élőhelyeket, közöttük lápréteket és égerligeteket foglal magába, amelyek számos védett állat- és növényfajnak nyújtanak otthont.

A Fővárosi Közgyűlés 1999 óta most először élt ezzel a jogkörével és nyilvánított védetté egy teljesen új területet. Az új védett terület őrzését az önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja majd el – írta a  GreenProfit.

A tájat gyerekkora óta ismeri Exner Tamás erdőmérnök- ökológus, aki a területről írta 1994-ben diplomadolgozatát.  Mint írja: Kőbányán, Budapest mértani középpontjától mindössze 5 km-re található, de növény- és állatvilága csodálatos szépségében maradt meg. Ennek ellenére Kovács Margit óta kevesen vizsgálódtak arrafelé. 2004-ben, WWF-es koromban tettem egy sikertelen védetté nyilvánítási javaslatot. Később a Duna-Ipoly Nemzeti Park tüzetesen felmérte a réteket, a lápos területeket ex-lege listára vette. Ekkor egy ürgeállomány, sőt egy kis forrásláp is előkerült.

Sajnos a legfajgazdagabb kiszáradó láprétek kimaradtak a védelemből és szomorú volt látni az ott végbemenő feltöltést, amelyet a ritkább lokális fajok kipusztulása követett, majd a kábelégetéseket, szemétlerakásokat. Utóbbiakat az önkormányzat segítségével próbáltuk csökkenteni, de az egyéb funkció nélküli földutak lezárása híján újratermelődtek. Már régen elköltöztem a környékről és biztos voltam benne, hogy ezt a történelmi szempontból is egyedülálló zöld folyosót hamar elnyeli a város.

Köszönet ezért mindenkinek, döntéshozóknak és civileknek akik aktívan részt vettek a védetté nyilvánításban! A nagyobb feladat, a megóvás még csak ezután következik és ez jórészt a természetkedvelők, de főleg az ott lakók, vagy oda rendszeresen kijárók felelőssége lesz.
 


Az alábbi tanulmány forrása az  EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület.
Felsőrákosi rétek ökológiai vizsgálata (161 KB pdf)

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás