A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Alföld középső területein a sokéves átlaghoz képest 50-100 centiméterrel alacsonyabb szinten áll a talajvíz.

Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgatóhelyettese szerint ennek oka a csapadékszegénység mellett a szokásosnál enyhébb téli időjárás. Elmondta: a Kötivizig mérései szerint az Alföld középső részét lefedő működési területén a decemberi havi átlaghőmérséklet 1,4 Celsius-fok volt, 1,1 fokkal haladva meg a sokévi átlagot. Január eddig eltelt napjaiban pedig a sokéves átlagnál majdnem 6 fokkal melegebbet regisztráltak a vízügyi igazgatóság mérőállomásain.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben a Kötivizig működési területére a sokévi 518,4 milliméterrel szemben átlag 602,5 milliméter csapadék hullott. Míg az évkezdet bővelkedett csapadékban, 2013 második felében már alacsony értékeket rögzítettek, így júliusban területi átlagban mindössze 3,6, decemberben pedig 1,5 milliméter esett.

A meteorológiai előrejelzések alapján január közepétől az évszaknak megfelelő hőmérséklet és csapadékmennyiség valószínűsíthető. Amennyiben ez bekövetkezik, a jelenleg tapasztalt alacsony talajvízszint várhatóan emelkedésnek indul – jelezte Horváth Béla.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás