Hirdetés

A katasztrófavédelem szakemberei a debreceni zöldhatósággal együttműködve megkezdték a Balmazújváros határában lévő szabálytalan veszélyeshulladék-tároló telep veszélyelhárítását – így Illés Zoltán államtitkár már pozitív képet kaphat a méregtelepről.

Az ingatlan kerítését megjavították, a tárolóedények, hordók és konténerek elhelyezésére szolgáló, fölülről fedett, de oldalról nyitott, betonalapzatú területet pedig fóliával és raschelhálóval kerítették körbe. A Greenpeace aktivistái az elmúlt napokban kitisztították az erősen szennyezett csurgaléktárolót is, amelybe korábban elrozsdásodott és lyukas tárolóedények borultak bele. Amint arról a Népszabadság elsőként beszámolt: a Hajdú-Bihar megyei kisváros mellett, a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában mintegy kétezer tonna rendkívül veszélyes anyagot tároltak nem megfelelő körülmények között. A szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a vegyi anyag a földre. Az őrizetlen, lyukas kerítésű telep tulajdonosa, a budapesti székhelyű Chase Coorporation Kft. jelenleg felszámolás alatt áll. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségen egy debreceni civil egyesület, a Terepszemle Stúdió tett közérdekű bejelentést a telep állapota miatt. Időközben a Hortobágyi Nemzeti Parktól megtudtuk: a telep közvetlen közelében a műszereik nem mértek az érintett növény- és állatfajokra veszélyes szennyeződést, így valószínűsíthető, hogy a méreganyagok nem okoztak nagyobb környezeti problémát.

Hétfőn bejárást tartott a területen Szabó Marcel, a jövő nemzedékek ombudsmanhelyettese, aki a sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy megköszönje a Terepszemle Stúdiónak a bejelentést, mondván, ebből is látszik, hogy „él a civil aktivitás”. A jogbiztos helyettese elismeréssel szólt a debreceni zöldhatóságnak a teleppel kapcsolatban az elmúlt napokban végzett munkájáról is, majd elmondta: az országban több mint háromszáz helyen szennyeződött a környezet, s ennek a fele fontos ivóvízbázis közelében van. Szabó Marcel közölte: országosan a teljes kármentesítés ezermilliárd forintba kerülne, de európai uniós forrásból csak néhány milliárd forint áll rendelkezésére. Az említett telepbejáráson részt vett a cég felszámolóbiztosa, Marjasné Endrédi Zsuzsanna is, aki elmondta: 2011-ben, a felszámolás első évében kilencvenmillió forint értékben végeztek ártalmatlanítást a területen, de a munka befejezéséhez további 100-150 millió forintra volna szükség, amire nincs fedezet.  Kelemen Béla, a zöldhatóság helyi vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a telep tulajdonosának felszámolóját kötelezték az ingatlan huszonnégy órás őrzésére, és a szivárgó hulladék újracsomagolására. Az igazgató közölte: mivel a felszámolás alatt álló Chase Coorporation Kft. anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a teljes ártalmatlanítást, a legfontosabb munkálatok elvégzését a felügyelőségük saját költségvetésből fedezi.

Balmazújváros melletti mérgekBalmazújváros melletti mérgek

A lerakónál hétfőn megjelent a térség több szocialista politikusa, akik kifogásolták, hogy Hajdú-Bihar megye befolyásos fideszes vezetői éveken át semmit sem tettek a veszélyes hulladék ártalmatlanításáért.  Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott: kizárt, hogy a Fidesz befolyásos helyi politikusai, Kósa Lajos megyei pártelnök, Tiba István balmazújvárosi polgármester és Bodó Sándor megyei közgyűlési elnök ne tudtak volna a tároló problémájáról. Ha pedig tudtak róla – folytatta –, akkor időben anyagi forrást kellett volna szerezniük a kármentesítésre. A politikus hozzátette: abszurdum, hogy a kormány elő tud teremteni kétmilliárd forintot hazug Fidesz-propagandára, és Kósa Lajos városa is kapott tizenegymilliárdot stadionra, de nem jutott kétszázmillió a hortobágyi méregtelepre. – írta a nol.hu.

Gazdátlan hortobágyi mérgek Gazdátlan hortobágyi mérgek
A képre kattintva galéria nyílik.

A Népszabadság értesülései szerint Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár csak ezen a héten holnap tekinti meg saját szemével a Balmazújváros határában éktelenkedő, kétezer tonna veszélyes hulladékot tartalmazó tárolót, amelynek állapota az elmúlt években egyetlen jogszabálynak sem felelt meg. Az országosan elhíresült telepre már egy hete, múlt héten csütörtökön fölhívtuk a figyelmet, ám az ágazat legfőbb vezetője csak majdnem egy hét késéssel ér oda Budapestről.

Vajon miért? Hiszen ha ellenzékben volna, akkor Illés Zoltán nyilván már napok óta ott éjszakázna a kilyukadt konténerek alatt, hogy a kamerák kereszttüzében saját testével itassa föl a magyar emberek földjére szivárgó mérget. De Illés Zoltán hatalmon van, ennélfogva megteheti, hogy nagyvonalúan ne vegyen tudomást a hortobágyi méregtelepről. Holott efféle tárolókkal sajnos tele van az ország, csak éppen nincs pénz az ártalmatlanításukra. Azért nincsen, mert elpazarolták sokkal fontosabb dolgokra, például stadionokra.  A hortobágyi telep fölszámolása mintegy 200 millió forintba kerülne, de erre nincsen forrás, a debreceni stadionra viszont van pénz, nem is kevés: mintegy 11 milliárd forint. Ennyit a hatalom realitásérzékéről.

Hanem Illés Zoltán hortobágyi látogatásának időzítése is elárul egyet és mást. Például azt a görcsös akarást, ahogyan a kampányüzemmódba kapcsolt kormányzat mindenáron a pozitívumokba próbál kapaszkodni. Illés Zoltán addig be nem teszi a lábát a hulladéktárolóba, amíg ott a valóság fogadja: azaz a káosz. De mihelyst a telepre rákerül a jótékony fekete fólia, megjelenik Illés Zoltán, és a háta mögé mutat: látjátok, rendbe tesszük az országot.  Pedig nem. Csak eltakarjátok a valóságot, hogy ne lássuk.

Kapcsolódó anyagok:

A Greenpeace célkeresztjében a hortobágyi mérgek

2000 tonnás méregbomba ketyeg a Hortobágyon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás