A rovat kizárólagos támogatója

Az atomenergia elfogadottsága Magyarországon fokozatosan csökken, hiába költ nagyon-nagyon sok pénzt egyoldalú propagandára a paksi atomlobbi. A társadalom nagyobbik része ma már környezetkárosító energiatermelési módszernek tartja az atomot. I.Z. 2008. Orbán a népfelség elvének engedelmeskedett atomügyben. I.Z. 2014. Ma Rogán Antal is sunyított sajtótájékoztatóján.

2008. január 6  Dr Illés Zoltán aktuális környezetvédelmi problémákról adott nagyinterjút a Vasárnapi Híreknek. A hosszú beszélgetés néhány fontos gondolata kiemelve:

"Az atomenergia elfogadottsága Magyarországon fokozatosan csökken, hiába költ nagyon-nagyon sok pénzt egyoldalú propagandára a paksi atomlobbi. A társadalom nagyobbik része ma már környezetkárosító energiatermelési módszernek tartja az atomot. Ugyanolyan kockázat ez, mint a klímaváltozás, a genetikailag módosított növények termesztése, a környezettudatos gazdálkodás hiánya."

"Akik döntési helyzetben vannak, nem érdekeltek az alternatív energiatermelési módozatok elterjedésében, az atomlobbi erősen nyomja a kormányt, hogy megakadályozza Magyarországon a szél-, a nap- és a geotermikus energia térhódítását. Pedig hétezer darab 1 megawattos szélerőmű kiváltaná a paksi atomerőmű teljesítményét. Ráadásul ha egy ország a saját területén állítja elő a szükséges villamos- és hőenergia egy részét, akkor a külső forrásoktól, sőt külső politikai tényezőktől is függetleníti magát. Arról nem is beszélve, hogy a szél-, a nap-, illetve a geotermikus energiának nincs káros környezeti hatása, ahogy a biomassza-hasznosítás sem koszol. Nyilvánvaló szempont a munkahelyteremtés is. Németországban, ahol a villamosenergia-termelés 30 százalékát az atomerőművek adják, s összesen 10 ezer embert foglalkoztatnak, míg a 3 százaléknyi energiát produkáló szélerőművek 28 ezer főnek adnak munkát."

"Az atomlobbi és más gazdasági körök pedig állami pénzből 1000-1500 milliárdért akarják meghosszabbítani a paksi atomerőmű élettartamát, annál is inkább, mert az ilyen adófizetői pénzből finanszírozott állami nagyberuházásból jó sokat lehet lopni. Ez akadályozza igazán a zöldipar térhódítását."

"Nagyon fontos lenne a bűnüldöző rendőrök, az ügyészek, a bírák továbbképzése az állatvédelem, a környezet- és természetvédelem területén, hogy szinte ugyanolyan súlyosnak tekintsék ezeket az eseteket, mint az emberi élet- és vagyonbiztonság elleni bűntetteket."

"Sajnos – egyelőre – az állatvédelem vonatkozásában is következmények nélküli ország vagyunk."

"A cetek gyilkolását is tiltó Kiotói Egyezmény egyébként világosan kimondja: az atomenergia alkalmatlan eszköz a klímaváltozás kezelésére, pont a saját maga által generált problémák miatt. A nukleáris energia kérdése szerintem annyira fontos, hogy a paksi atomerőmű élettartam hosszabbításáról feltétlenül népszavazást kellene tartani."

"Sajnos Magyarországon 2006-ban csak választást lehetett nyerni az alacsony gázár csalóka ígéretével! Én viszont be is szeretném váltani ezt az ígéretet, nem csalafinta szavazatmaximáló szlogenek puffogtatásával, hanem az alternatív energiatermelési módozatok terjesztésével."
Itt pedig a teljes interjú: Népszavazás döntsön a paksi erőmű bővítéséről
 


2014 január 15. Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár szerint minden felhatalmazása megvolt Orbán Viktornak, hogy megállapodást kössön az oroszokkal a Paksi Atomerőmű fejlesztéséről és bővítéséről. Illés azért magyarázkodott a sajtónak, mert 2008-ban, még ellenzékből azt nyilatkozta: olyan nagy volumenű beruházásról van szó, hogy kihagyhatatlan lépés egy népszavazás a szerződéskötés előtt. Szerinte ez a nyilatkozata 2009-ben elévült, hiszen akkor fogadta el a Parlament a bővítésről szóló határozatot.

 

A 25/2009. országgyűlési határozat alapján sem írhatta volna alá Orbán a szerződést, mert van egy atomtörvény, amelyben az áll: „Új nukleáris létesítmény és radioaktív hulladéktároló létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez, illetőleg meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítéséhez az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulása szükséges.”
A 2009. határozat kimondja azt is: „Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló törvény alapján – összhangban a 2008–2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló határozattal – a paksi atomerőmű telephelyén újblokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.” A szövegben hangsúlyozottan az előkészítésről (például a szükséges hatósági engedélyek beszerzéséről) és nem magáról a beruházásról van szó.

A Népszabadság nem tehetett fel atomügyi kérdéseket Rogán Antal mai atomügyi sajtótájékoztatóján, mert ő úgymond csak egy képviselő. A Fidesz-frakcióvezető szerint a baloldali ellenzék Paks ügyében köpönyegforgató, a Fidesz viszont mindig is ugyanezt mondta Oroszországról. Egyik állítás sem tűnik igaznak.

Kapcsolódó anyagok:

Unokáink is fizetni fogják Orbán paksi kalandját

Orbán menni Moszkva. Sugárzás jönni ide?

Ezermilliárdos energiaszámla

Orbánt félretájékoztatták a paksi bővítésről?

Orbán sumákol a paksi bővítésről

Orbán rosszul emlékszik a paksi bővítésre

Orbán energiapolitikája: 4 év, 180 fok

Két új orosz blokk Pakson több évtizedes eladósodással

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás