A rovat kizárólagos támogatója

3 év alatt 65 %-ot esett a napelemek ára Nagy- Britanniában. Az energiaminiszter azt javasolja a briteknek, hogy a nyugdíjra félretett pénzükből telepítsenek napelemet, mert jobban megéri, mint a magánnyugdíjpénztárakba fektetni. Egy jól elhelyezett napelem 20 évre garantálja az akár évi 8 százalékos kamatot. Mi meg paksi “putyinmutyizunk”. A paksi megállapodás betesz a napelemes rendszereknek is.

Nagy-Britanniában a napelemek telepítési költsége 65 százalékkal csökkent három év alatt. 2010-ben még 13 ezer font volt a költség, most csak 4500 font. A napelemek megtérülési rátája ennek köszönhetően a befektetési összeg 5-8 százalékára ugrott évente – írta a brit Telegraphra hivatkozva a hvg.hu.

A brit energiaminiszter szerint ez már nagyobb profitot hoz, mint a nyugdíjalapokba, magánnyugdíjpénztárakba befizetett pénz kamata. Ezért azt javasolja a briteknek, hogy a nyugdíjukra félretett pénzükből inkább vásároljanak napelemet a házuk tetejére. „Egy jól elhelyezett napelem 20 évre garantálja az akár évi 8 százalékos kamatot. Ez 2-3 százalékkal több mint a nyugdíjalapok annuitásos járadéka” – mondta Greg Baker.

Nagy-Britanniában a kormány úgy ösztönzi a lakossági napelemek telepítését, hogy az általuk megtermelt felesleges villamos energiát kötelező átvételi áron veszi át tőlük. A háztartásoknál az így keletkező profit és az áramszámlában jelentkező megtakarítás adja ki az évi 8 százalékos kamatot.  Szakértők szerint ez az árzuhanás (és a célzott lakossági állami támogatás) kellett ahhoz, hogy a napelemek tömegesen elterjedjenek az országban. Nagy-Britanniában jelenleg 500 ezer háztartás használ napelemet villamos energia előállítására, amely szám folyamatosan növekszik. A cikk szerint a napelemek tömeges elterjedése hosszú távon a villamos energia árát is letöri – azok számára is, akik nem használnak napelemet.  A napelemek technológiai újdonságairól ebben a cikkünkben olvashat. Itt meg összefoglaltuk azt, amit a német napenergia felhasználásról tudni kell.

   2013-ra Németország napenergiából fedezte teljes országos energiaigényének 40 százalékát. 2022-ig bezárják az összes atomerőműveiket, és a teljes gazdaságuk energiaigényét átállítják a megújuló energiákra. Összefoglaljuk az 5 legfontosabb dolgot, amit a német napenergia hasznosításról tudni kell.  Bajnokok a német naplopók

  Úttörő módon, a lakosság „tőkerészesedésével” kezdte meg működését a napokban Ausztria Karintia tartományában két naperőmű. Bécsben már több közösségi naperőmű üzemel. Lemaradásunk csak nő a sógorokhoz képest.  Megéri közösségi naperőműbe fektetni

  Kínai napelemekkel bővíti kínálatát nagy-britanniai áruházaiban az IKEA. Egy átlagos családi házra való 18 cellás fotovoltaikus elem ára tanácsadással, beszereléssel és karbantartással 2 millió forint. Az IKEA szerint ezzel egy brit vásárló, délre néző háztetővel évi 275 ezer forintot takaríthat …   Napelemet az IKEA-ból. Ez az értelmes rezsicsökkentés

  Mi a megújulók ellen menetelünk:  Jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást tegnap a parlament név szerinti szavazáson. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. 
 

A paksi megállapodás betesz a napelemes rendszereknek is

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás