A rovat kizárólagos támogatója

Fenntarthatatlan a jelenlegi, folyamatos növekedésen alapuló gazdasági és társadalmi rendszer, ami egyben a fejlett társadalmak válságának oka is, hangzott el a zsúfolásig megtelt Kossuth Klubban, ahol gazdasági szakértők beszélgettek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem koncepciójáról.

A társadalmi és gazdasági válságra a szakértők a mindenkinek egyformán járó, feltétel nélküli alapjuttatás bevezetését látják. Vincent Liegey, A „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A nemnövekedés felé” című, hazánkban decemberben magyarul is megjelent könyv szerzője a mozgalom kialakulását és létjogosultságáról beszélt a közönségnek. A Decroissance, vagyis Nemnövekedés mozgalom tíz éve alakult Franciaországban és múlt év decemberében jelent meg a hazai köztudatban is. A mozgalom szerint a gazdasági válság egyben a társadalmi rendszer válsága, ami a tárgyi jólét mellett jött létre. Ezt a válságot jól mutatja az elidegenedés, az öngyilkosság és a depresszió magas aránya a fejlett társadalmakban. Liegey kiemeli, hogy fenntartható társadalmi modellre van tehát szükség, ami a helyi kezdeményezések, közösségi kertek és a kisközösségi kapcsolatokban és megoldásokban valósulhat csak meg. Egy ilyen megoldás a feltétel nélküli alapjövedelem és a használattal arányos fizetés a szolgáltatásokért.

A társadalmi válság tehát egy gondolkodásban gyökerező válság, és a kivezető út egy rendszerszintű megoldás kell, hogy legyen, hiszen a problémát létrehozó eszközökkel a probléma nem megoldható.- Vincent Liegey, a könyv egyik szerzője szerint. A könyv egyébként egy éve jelent meg Franciaorzágban, ahol nagy társadalmi vitát eredményezett. Vincent Liegey elmondta, hazánkban is sok olyan kezdeményezést lát, ami a Nemnövekedés kocepciójába illeszhető, ezek a különböző környezetvédelmi mozgalmak, emberjogi mozgalmak, illetve bármely olyan kezdeményezés, ami a fennálló rendszer alternatíváját kínálja kisközösségi, élhető megoldásokkal. Ilyen megoldás például a budapesti Cyclonomia kollektív bicikliműhely és egyben közösségi tér, ahol mindenki maga szerelheti a saját bicikliét az önkéntesek segítségével.

Pogátsa Zoltán, nemzetközileg elismert közgazdász szerint azonban a Nemnövekedés csak növekedéssel érhető el. Példának egy aktuális kérdést hoz, szerinte az atomenergiáról való átállás fenntarthatóra is gazdasági fellendülést és termelést igényel, a fenntartható energiát hasznosító napelemeket és szélkerekeket gyártása elkerülhetetlen az átálláshoz. Illetve azt is be kell látni, hogy a a gazdasági növekedés nem hoz magával társadalmi egyenlőséget, ahhoz a társadalomnak is változnia kell. Ilyen társadalmi változás lehet a Feltétel nélküli Alapjövedelem, ami két társadalmi problémára is megoldást jelentene.

Az első a szegénység, ugyanis könnyen belátható, hogy a jelenlegi erőforrások alapján itthon senkinek nem kellene létminimum alatt élnie. A második a tény, hogy az álláskeresők választhatnak, hogy a politikai klientúrában helyezkednek el, vagy egy multinacionális céget választanak. Arra a felvetésre pedig, hogy a jövedelemtípus bevezetésével sokan élnének ebből a bevételből azt válaszolta, hogy nem kellene a létminimumnak és a megélhetésnek ambíciónak lennie egy jó gazdasági helyzetű országban, mint ahogy Nyugat-Európában sem az.  A közgazdász úgy látja, hogy míg az árszínvonal felzárkózott az európai átlaghoz, addig a bérszínvonal nem. Ebben nagy szerepe van az oktatási rendszer alkalmatlanságának, illetve annak, hogy míg 2006-ban a GDP hat százaléka lett az oktatásra költve, addig napjainkra ez az arány négy százalék körüli. Azoknak, akik azt gondolják, hogy a Feltétel Nélküi Alapjövedelem nem lenne fenntartható, azoknak üzeni, hogy inkább a jelenlegi rendszer nem az, legalábbis sokáig biztos nem.

A mozgalom egy békés és szelíd átmenetet kínál és a fennálló rendből indul ki, Bánfelvi István a LÉT munkacsoport vezetője és a hazai « létpénz » koncepciójának kideolgozója szerint. A Gazdasági Nemnövekedés koncepciójába illeszthető a « létpénz » is, ami egy eszköz és közeg is egyben a tásadalom megváltoztatására. A feltétel nélküli alapjövedelemnek Bánfalvi István szerint vidéken átütő hatása lenne. Mint elmondta, 2011-ben több mint hatszázezer embernek nem volt kimutatható jövedelme az országban, főleg vidéken. Ezeknek az embereknek nyújtana kitörési lehetőséget a létpénz bevezetése.

A nemnövekedés koncepciójáról www.nemnovekedes.net oldal nyújt bővebb tájékoztatást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás