A rovat kizárólagos támogatója

Megfutamodtak a fideszes képviselők és nemzeti parki igazgatók. Dühös gazdák letámadták a földügyi államtitkárt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) debreceni igazgatósága előtt tüntettek ma az állataikkal azok a gazdák, akik egyetlen négyzetmétert sem nyertek az állami földbérlet-pályázatokon. Ez arra is válasz, hogy tegnap délelőtt az utolsó pillanatban mondták le részvételüket a fideszes "vendégek" és képviselők, valamint a HNP igazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottságának ülése előtt. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízott elnöke még ennyi fáradságot sem vett magának, egyszerűen csak nem ment el a kétes állami földbérlet-pályázatokkal foglalkozó albizottsági meghallgatásra. A fő téma a HNP területén történt kétes pályázati döntések tisztázása lett volna, de végül csak Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára jelent meg az albizottsági ülésből vitává alakult találkozón. A hallgatóság soraiban néhány olyan gazda is megjelent, akik a pályázati döntések miatt elveszítették a legelőiket és szeptember 1-jétől már nem tudják etetni az állataikat.

Gazdák tüntetése a Hortobágyi Nemzeti Park debreceni székháza előtt Gazdák tüntetése a Hortobágyi Nemzeti Park debreceni székháza előtt
A képre kattintva galéria nyílik.

A határozatképtelenné vált albizottsági ülésen az MSZP-s Harangozó Gábor, az albizottság elnöke, Lengyel Szilvia LMP-s szakpolitikus és Gőgös Zoltán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke kifogásolták, hogy a HNP, de más nemzeti parkokban is, az évtizedek óta legeltető gazdák közül sokan nem nyertek egy négyzetméter területet sem, de a pályázat meghirdetését követően alakult kft-k tulajdonosai igen. Gőgös Zoltán emellett a HNP igazgatóságán megkapott jegyzőkönyvek alapján több szabálytalanságra is fölhívta a figyelmet. A szakpolitikusok a pályázat jelenlegi rendszerét bírálták és annak felfüggesztését, átalakítását követelték. Bitay Márton Örs válaszában kifejtette,egy-egy megpályáztatott birtoktestre általában 4-5-szörös volt a túljelentkezés, de volt olyan eset is, amikor 37-szeres. Ahol szabálytalanság gyanúja merül fel, kivizsgálják, és ha a gyanú beigazolódik, szankciók következnek, végső soron a földet is elvehetik a korábbi nyertestől – közölte az államtitkár.

Közvetve Bitay elismerte, hogy nagy baj van a hortobágyi pályázatokkal, mert azzal hárította a kritikákat, hogy Orbán Viktor vizsgálatot rendelt el. Igazán akkor izzott föl a légkör, amikor az államtitkár azt állította, a szocialista kormányzati ciklus vége felé 30 "ügyfélnek" hosszabbították meg pályáztatás nélkül – 45 ezer hektárra – az állami tulajdonú földek haszonbérleti szerződését. Gőgös Zoltán, aki a korábbi periódusban volt az agrártárca államtitkára, kijelentette, voltak pályázatok és erről megvan a dokumentáció az NFA-nál. Szerinte a vita eldönthető, ha az NFA-nál található dokumentumokat nyilvánosságra hozzák. Abban az esetben, ha Bitay Márton Örs nem tudja dokumentumokkal igazolni állításait, a bizottság alelnöke rágalmazási pert indít ellene- írta a nepszava.hu
 

Így komolytalanná és "konzultatívvá" vált az albizottsági ülés
A mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának összehívását szocialista képviselők kezdeményezték a számos gyanúsnak tartott állami földpályázati ügy miatt. A kormánypárti képviselők azonban nem jelentek meg, így a testület nem tudta elfogadni napirendjét, ezért hivatalos ülést sem tarthatott, hanem konzultációs fórummá alakult át. Ezen csak Bitay Márton vett részt, mivel az eredeti napirendben szintén meghívottként szerepeltetett Nagy István megbízott NFA-elnök, illetve Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója és Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója nem jelent meg. Bitay Márton a hortobágyi ügyek kapcsán Orbán Viktor közelmúltbeli döntésére hivatkozott, amellyel a miniszterelnök megbízta a Kormányzati Ellenőrzési Irodát (KEHI), hogy a „nemzeti parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket, valamint az azokkal kapcsolatos körülményeket vizsgálja meg arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, jogsértések”. Az államtitkár szerint a kormányfő a vizsgálatot azért rendelte el, mert felmerült annak gyanúja, hogy „valami nem stimmel”. A KEHI-ellenőrzés idejére a hortobágyi földbírálatok és szerződéskötések leállnak, és – tette hozzá Bitay Márton – az eddigi eredményeket is megsemmisítik azokban az esetekben, amelyeknél a KEHI szabálytalanságokat tár fel.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az NFA és a nemzeti parkok saját hatáskörben mostanáig is kivizsgáltak minden vitás pályáztatási esetet, később pedig a gyakorlatban is ellenőrzik majd, hogy a nyertesek teljesítik-e gazdálkodási kötelezettségeiket (például állatállományukat az elvárt és vállalt méretűre bővítik-e). Ma még azonban a legtöbb esetben nem lehet helyszíni vizsgálatokat tartani, mert az elnyert állami termőföldek birtokba adása mindössze 20 százalékban történt meg, így az új haszonbérlők 80 százaléka csak később kapja meg megszerzett területeit.

Részletek:  Dühös gazdák letámadták a földügyi államtitkárt

Kapcsolódó anyagok:

A Fidesz elsumákolta a kishantosi bizottságot

Folytatódik Kishantos ellen a törvénytelenségek sora

Privát haszon az állami földek után

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás