Hirdetés

Országgyűlési képviselőként betekinthetett a Pask II. projekt titkosított dokumentumaiba Jávor Benedek. Nem lett okosabb. A paksi megállapodás eladósította az országot.

Betekintést nyert a Pask II. projekt titkosított dokumentumaiba az Együtt-PM politikusa, viszont két irat kivételével csak a már ismert feljegyzéseket láthatta, azokat is kitakart adatokkal.

Jávor Benedek azt mondta: nem volt az állam, az MVM és a Paksi Atomerőmű Zrt. birtokában olyan dokumentum, amely alapján szakmai döntést lehetett volna hozni az erőmű bővítéséről.

 


Két hete az oroszok nyilvánosságra hozták annak a 10 milliárd eurós hitelnek a feltételeit, amit az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű bővítésére szándékozik felvenni. Noha a feltételek meglehetősen kemények, hasonló futamidejű beruházási hitelekkel összevetve nem szokatlanok, nem túlzottak. Nem elsősorban a hitel feltételeivel van baj, hanem azzal, hogy a magyar állam további eladósítása teljesen felesleges, sőt kifejezetten káros.

Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke szerint az Orbán-kormány a paksi megállapodás megkötésével soha nem látott mértékben eladósította az országot. A megállapodás 3000 milliárd forint adósságot jelent Magyarország számára, amelyet Oroszország nyújt nekünk, a kamatteher 2300 milliárd forint lesz – mondta az ellenzéki politikus Baján, a városháza előtt, Teket Melindával, a "kormányváltó" ötpárti együttműködés bajai országgyűlési képviselőjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatón. Jávor Benedek kijelentette, Orbán Viktor januárban egy olyan megállapodást irt alá Oroszországgal, "minden tájékoztatás és nyilvános vita nélkül", amely évtizedekre elkötelezi Magyarországot Oroszország mellett, miközben a hazai energiarendszert is kényszerpályára állítja.
Az ellenzéki politikus szerint "stikában, sunyin, a színfalak mögött" írták alá a megállapodást, mely Magyarország számára rendkívül káros. Orbán Viktor 10 millió devizaadós országává tette Magyarországot. Jávor Benedek azt is mondta, hogy új blokkok üzemeltetése nem valósítható meg másképp, mint úgy, hogy a hűtővízellátás biztosítása érdekében Fajsznál dunai duzzasztóművet építenek.

Teket Melinda szerint életveszélyt okozhat a paksi bővítés, hiszen "probléma esetén Paks radioaktív vize Baja felé, Bajára folyik".
A képviselőjelölt kiemelte, ha elkészül Paks kettes reaktora, az befolyásolja a Duna vízszintjét és vízhőmérsékletét is. "Mi, bajaiak a halászlevet bográcsban főzve szeretjük és nem melegen, kimerve a Duna vizéből" – tette hozzá. Teket Melinda szerint a fideszes Zsigó Róbert felelőtlen döntést hozott azzal, hogy megszavazta a paksi bővítést. "Bizonyította, hogy nem ért hozzá, vagy nem tudta, mit szavaz meg, illetve az is lehet, hogy parancsot teljesített" – mondta Baja polgármesteréről Teket Melinda.
 

Mielőtt a Paksi Atomerőmű bővítésére – akár nyugati, akár orosz technológiával, akár hitelből, akár anélkül – sor kerülne, legalább öt kérdést illene tisztességesen megválaszolni. Ezek nélkül minden lépés, ami a magyar állam adósságát nagyságrendekkel megnöveli, tiszta hazárdjáték.  Hazárdjáték – A paksi atomhitel, mint az orbáni politika zsákutcája

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás