Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Kína északkeleti részén a vadon élő szibériai tigriseket és leopárdokat nyomon követő vizsgálatok a populációk regenerálódását tárták fel.

A felmérést egy év alatt végezte el Hejlungcsiang és Csilin tartományokban a Nagymacskakutató Központ, az Állami Erdészeti Hivatal és a Természetvédelmi Világalap – mondta Csiang Kuangsun, a központ vezetője. A felmérés során több mint 200 automata megfigyelő kamerát is megjavítottak a szomszédos provinciák erdei rezervátumaiban, a nagymacskák élőhelyén. A kutató szerint a felvételeken megjelenő nagymacskák nagy része teljesen egészségesnek tűnik. Hozzátette, az adatok alapján úgy becsülik, több mint 30 tigris és leopárd él a hegyvidéki régiókban.

A szibériai – más néven amuri vagy mandzsúriai – tigrisek főleg Kelet-Oroszországban, Északkelet-Kínában és a Koreai-félsziget északi területein élnek. A becslések szerint kevesebb, mint 500 egyedük maradt természetes élőhelyén, mintegy 18-22 tigris a kínai tartományokban. Az amuri leopárd globális populációja kevesebb, mint 60 egyedet számlál, nagy részük Oroszország területén él. A faj Északkelet-Kínában az orvvadászat és az erdőirtás miatt a kihalás szélére sodródott.

Az utóbbi években a vadvédelmi programok iránti érdeklődés fokozatosan növekedett az emberek körében. Csilin nemrégiben a Huncsun nemzeti tigrisrezervátum bővítését javasolta, hogy segítsék a helyi ökoszisztémák további regenerálódását. A főbb tigrisélőhelyek területét 524 hektárral növelhetik, amennyiben a javaslatot az Államtanács elfogadja. Ez esetben a területen élő 6000 lakos felét is elköltöztetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás