Hirdetés

A parlamentnek ismét az utólagos pecsétnyomó szerepet szánja a Fidesz a paksi bővítésről kötött magyar-orosz finanszírozási szerződés jóváhagyása ügyében. A kormányzat ugyanis nem kért előzetes parlamenti jóváhagyást a megállapodáshoz, amelyet információk szerint tíz nappal ezelőtt Orbán Gábor államtitkár írt alá titokban. A Greenpeace nyilvánosságot követel. Jávor Benedek nyílt levélben fordult Lázár Jánoshoz.

Úgy tűnik, mintha valamilyen háttéralku kényszerítette volna a magyar kormányt arra, hogy aláírja a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozására vonatkozó tízmillió eurós (mintegy háromezer milliárd forintos) hitelszerződést az orosz féllel még ebben a kormányzati ciklusban – nyilatkozta a Népszavának  Deák András György. A Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa úgy véli: a kormány csupán azért nem erőltette át a parlamenten az egyezmény jóváhagyását, mert az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a szokásosnál is hevesebb viták övezték volna a paktumot.

Az ugyanakkor nem vall a kormányzat részéről előrelátásra, hogy egy héttel a választások előtt köt ilyen horderejű megállapodást a nyilvánosság kizárásával, tudván, hogy az egyezség aláírása "idő előtt" kiderülhet – jegyezte meg a szakember. Hozzátette: a megegyezést a következő parlament vélhetően majd valamilyen "salátatörvénybe csomagolva" hagyja majd jóvá, ha marad az Országgyűlésben a fideszes többség. Információink szerint a finanszírozási szerződést Orbán Gábor, a gazdasági tárca államtitkára írta alá titokban tíz nappal ezelőtt. Az ügy érdekessége, hogy a paktumról még az országgyűlési képviselők sem kaptak semmilyen tájékoztatást, beleértve a kormánypárti oldalt is.

Tukacs István, az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja szintén úgy látja, hogy a Fidesz ismét az utólagos pecsétnyomó szerepét szánja a parlamentnek. Vagyis egy már megkötött szerződést kell elfogadnia, miközben a jogrend szerint előre ki kellett volna kérni a honatyák engedélyét az egyezmény szignálásához. A normális menetrend az lett volna, hogy a kormány az érintett országgyűlési bizottságok elé terjeszti a hitelszerződéssel kapcsolatos törvényjavaslatot, így például a gazdasági, a fenntartható fejlődés, illetve a nemzetbiztonsági bizottság elé. Majd azok jóváhagyó döntése után kerülhetett volna a plenáris ülés elé a javaslattervezet, ahol először az általános, majd a módosító indítványok befogadása után a részletes vitát kellett volna lefolytatni a határozat elfogadása előtt.

Az Orbán-kabinet azonban visszaélve a hatalmával, teljes mértékben mellőzte mind a szakmai, mind a társadalmi vitát az egyezményről. Így az nem tekinthető érvényesnek – állítja Tukacs István. A szakpolitikus kijelentette: ha a baloldal jut kormányra, népszavazást kezdeményez a kérdésről, mert az emberek megkérdezése nélkül nem dönthet az ország vezetése egy ilyen horderejű kérdésben.


 

A Greenpeace nyilvánosságot követel

2014. április1-én a magyar nyilvánosság ismét az orosz sajtóból értesült, hogy Magyarország kormánya titokban, parlamenti felhatalmazás nélkül aláírta Oroszországgal a 10 milliárd eurós hitelről szóló szerződést a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. A Greenpeace Magyarország követeli, hogy a kormány azonnal, még a választások előtt hozza nyilvánosságra a hitelszerződés teljes szövegét és az orosz–magyar megállapodás részleteit.

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy oszlassa el a ködöt Paks 2 szerződésével kapcsolatban:
– adjon arról tájékoztatást, hogy szükséges-e parlamenti szavazás a szerződés életbe lépéséhez, vagy csak tájékoztatni kívánják a parlamentet;
– érvénybe lépett-e már a szerződés az aláírás következtében.

Miközben az Európai Unió az ukrán válság kapcsán minden erőt bevet az orosz energiafüggőség minimalizálására, hazánk kormánya mindent elkövet, hogy egyre szorosabban kössön minket Oroszországhoz. Magyarország olaj- és gázfüggősége jelenleg közel 80%-os, az aláírt paksi megállapodással az elektromosenergia-termelésünk függősége a 2030-as években megközelítheti a 80%-ot. Ez Európában példátlan.

A Greenpeace Magyarország célja, hogy az elavult, az országra folyamatos veszélyt jelentő, drága és rugalmatlan energiaforrások használata helyett Magyarország minél hamarabb a valós energiafüggetlenség útjára lépjen: növelje az energiafelhasználás hatékonyságát és aknázza ki a megújuló energiaforrásokat.

2014. április 3-án, csütörtökön, 11:30-kor a Batthyány téren (a Duna menti kerékpárúton, a Margit híd irányában) Greenpeace-aktivisták látványos demonstrációval fognak tiltakozni Magyarország egyre nagyobb mértékű energiafüggősége ellen.
 


Jávor Benedek nyílt levélben fordult Lázár Jánoshoz

Lázár János
Miniszterelnökséget vezető államtitkár részére
Budapest

Tisztelt Államtitkár Úr!

Ön a kettőnk februári atomvitáján nyilvánosan ígérete tett rá, hogy a kormány a parlament elé terjeszti a 3000 milliárdos paksi orosz devizahitelről szóló megállapodást, és a végső szót az Országgyűlés mondhatja ki. Ez az állítása éppúgy hazugságnak bizonyult, mint gyakorlatilag minden, amit a paksi bővítés ügyében az Ön száját elhagyta.

Korábban Önök nemzetközi tendert ígértek a bővítési beruházással kapcsolatban, majd a fenntartható fejlődési bizottság részletes tájékoztatását a beruházás gazdaságossági és környezeti háttértanulmányairól – egyikből sem lett semmi, és most a hitelszerződést is titokban, a magyar közvélemény és az országgyűlés tudta nélkül írták alá (ugyanúgy, mint az Orbán-Putyin atompaktumot), a parlamenti választás előtt öt nappal. Ilyet civilizált kormány egy civilizált országban nem tesz.

A hitelszerződés ügyében a kormány ahány tagja megszólal, annyifélét állít, már maguk sem tudják, hogy saját hazugsággyáruk melyik termékét dobják éppen piacra. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter március 11-én benyújtott írásbeli kérdésemre adott válaszában egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a „finanszírozási kérdéseket tartalmazó államközi szerződés megvitatására és a végső döntéshozatalra a Magyar Országgyűlésben nyílik majd alkalom.” Eszerint a hitelszerződés csak a magyar parlament jóváhagyó döntését követően léphet hatályba. Az orosz sajtóban a szerződés aláírásáról megjelent híreket követően Ön is megszólalt – mindenképpen dicséretes, hogy ön is követi Vedomosztyi hírlap cikkeit, és így képes reagálni rájuk, de még örvendetesebb lenne, ha az ország sorsát évtizedekre meghatározó kérdésben proaktívan is tájékoztatná a magyar lakosságot, akinek a bőrére ezt a gyalázatos játékot játsszák. Megszólalásában Ön úgy nyilatkozott, hogy a parlament elé fogják vinni a megállapodást – ám hogy ez érdemi döntéshozatalt jelent, vagy csupán egy kellemes parlamenti csevegést egy, már érvényben lévő szerződésről, az nem derül ki szavaiból. Kiderül viszont Varga Mihály írásbeli kérdésre adott válaszából , amelyben a gazdasági miniszter világosan csupán tájékoztatásról ír, nem pedig érdemi döntéshozatalról.

Kiderül továbbá a megállapodás orosz nyelvű szövegéből – amely a kormány szégyenére, szemben a magyar változattal, elérhető -, és amely egyetlen szót sem tartalmaz parlamenti jóváhagyásról. A megállapodás a mellékletek gazdasági miniszterek általi kölcsönös jóváhagyását követően, hatályba lép. Szó sincs parlamenti döntésről. Önök becsapták Magyarországot, az ügyben csak akkor nem hazudnak, ha nem mondanak semmit.

Államtitkár Úr!

Ezzel a gyalázatos megállapodással és átveréssel a mélypontjára érkezett az Önök kormányzása – épp időben, a választások előtt, hogy mindenki megfontolhassa, adnak-e felhatalmazást a hazudozásuk folytatásához. A demokratikus államműködésnek ezzel együtt még mindig vannak írott és íratlan szabályai, és ezek Magyarországon az Önök szorgos erőfeszítései ellenére is érvényesek. Ezek a szabályok kötelezővé teszik, hogy az Orbán-kormány mérlegelés és időhúzás nélkül:

1. Hozza nyilvánosságra az Oroszországban megszövegezett hitelszerződés pontos magyar fordítását.

2. Tegye nyilvánossá, hogy magyar részről ki írta alá a gyalázatos megállapodást.

3. Haladéktalanul adjon tájékoztatást róla, lesz-e beleszólása a következő parlamentnek a szerződés szövegébe és elfogadásába, vagy pedig a kontraktus minden további országgyűlési aktus nélkül, változatlan formában hatályba lép majd, és Önök csupán tájékoztatást nyújtanak róla a parlamentben.

4. Fejezzék be a folyamatos hazudozást a paksi bővítés ügyében.

5. Egyben felszólítjuk Önöket, hogy függesszék fel az ország kiárusítását, legalább a választásig hátralévő napokra, kivárva, hogy a szavazók mondhassanak ítéletet erről a minősíthetetlen és a magyar köztársaság történetében példátlan, a hazaárulás fogalmát többszörösen kimerítő cselekménysorozatról.

Budapest, 2014. április 2.
Tisztelettel:
Jávor Benedek országgyűlési képviselő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás