A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: WWF Austria

Sikeresen harcoltak a természetvédők – leállították a dunai fejlesztéseket.

Leállította a horvát környezetvédelmi miniszter a dunai térségbe tervezett legnagyobb vízügyi fejlesztést a természetvédők kitartó nemzetközi tiltakozása miatt. 53 kilométer hosszan akarták a folyót megregulázni a horvát-szerb határszakaszon. Ennek a fejlesztésnek az lett volna az eredménye, hogy a horvát madárparadicsomnak titulált Kopácsi Rét Nemzeti Park, valamint Szerbia legfontosabb dunai természetvédelmi területe, a Gornje Podunavlje is kiszáradhatott volna.

A WWF most ünnepel, mert nekik is nagy szerepük volt abban, hogy ez a szerintük teljesen ésszerűtlen program meghiúsult. „Az egész európai természetvédelemnek komoly siker, hogy sikerült megállítani ezt a felesleges rombolást az egyik legértékesebb dunai területen” – vélekedett Arno Mohl, a WWF munkatársa.

A horvát minisztérium döntése előtt több neves nemzetközi szervezet – a WWF, az EuroNatur, a Birdlife International és a Wetlands International – is tiltakozott, akárcsak más, helyi szervezetek. Több mint húszezer ember írta alá a Kopácsi rét (horvátul Kopacki Rit) védelmében írt petíciót még 2012-ben, sőt az Európai Bizottság és az Európai Parlament is tiltakozott a projekt miatt, amely ellentétes az uniós jogokkal.

A Kopácsi rét a ma már öt országot ölelő Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum foktozottan védett magterületében található, amely felkerült a Ramsar listára is, mint nemzetközileg is fontos vizes élőhely. A dunai medret érintő fejlesztések súlyosan megrongálhatták volna a térséget és komolyan veszélybe sodorták volna az egyedülálló állat és növényvilágot. A Kopácsi réten csaknem 300 féle madár, 64 féle halfaj és legalább 50 vadmacska él. Ez a terület az egyik legfontosabb része az Unesco által is kiemelt Mura-Dráva-Duna védett térségének, amelyet Európa Amazonasaként emlegetnek. Korábban a greenfo.hu oldalon is olvasni lehetett, hogy ez a terület például a legfontosabb telelőhelye a fokozottan védett rétisasnak. Itt olvasható a greenfo.hu tudósítójának helyszíni riportja 2012-ből.

Bár Ausztria, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Szerbia is csatlakozott területeikkel az Európai Amazonashoz, mégis Horvátországban a vízügyi lobbi egy olyan vízerőművet építene a Mura folyóra Eszék (Osijek) környékén, amely a Drávát is tönkretenné és újból fenyegetné a Kopácsi rétet.

“Európa Amazonasának szüksége van a folyamatos védelemre” – vélekedik a WWF-es Arno Mohl, majd hozzáteszi, hogy további védelmi, helyreállító munkákra készülnek partnereikkel a folyóknál. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás