A rovat kizárólagos támogatója

Újabb határozatot fogadott el a kormány a Városligetbe tervezett új múzeumépületek megépítéséről, és a Városliget átfogó hasznosításáról: a projektet kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kabinet, és 2018. március 15-ig kell megvalósítani – derül ki a Magyar Közlönyből. Varga Mihálynak uniós pénzt kell találnia rá.

A projekt keretében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, amiről az emberi erőforrások miniszterének (jelenleg még Balog Zoltán) kell gondoskodnia. A projektet a 2014–2020 közötti európai uniós programok között kiemelten kell kezelni.  Ezért a kormány azzal bízza meg a nemzetgazdasági minisztert (aki valószínűleg a következő ciklusban is Varga Mihály lesz), hogy a 2014-2020-as uniós forrásokat úgy osszák el, hogy a ligeti projektre is jut forrás.

Mint korábban beszámoltunk, a kormány terve szerint új múzeumépületeket építenek a Városligetben. Az öt új épületre – amelyekben hat intézmény kap helyet – négy külön pályázatot írtak ki február 27-én. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg.

A kormány tavaly decemberben kiemelt beruházásnak minősítette a projektet. Tavaly egy Papcsák Ferenc által benyújtott törvényjavaslatot is elfogadott a parlament a projekthez. Az új szabály létrehozott egy százszázalékos állami tulajdonban lévő ingatlanfejlesztő céget, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, amely 99 évre kapta meg hasznosításra a területet a törvény hatályánál fogva. A kiemelt jelentőségű beruházás gyakorlatilag teljesen átláthatatlan az építészszakma kontrollja nélkül, ugyanis a beruházáshoz nem kell figyelembe venni a hatályos fővárosi építési szabályokat-írta ahvg.hu.

városliget tervvárosliget terv

Hiába az építész szakma jelentős részének ellenzése, a lakosság tiltakozása, a kormány eltökélt a legalább 150 milliárd forint elköltésére – a zöldterület rovására. Pedig építészek és városvédők alternatív tervet is kidolgoztak – de ez nem érdekli az Orbán kabinetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás