A rovat kizárólagos támogatója

Egy oroszlán elpusztult, mert lépfenével fertőzött szarvasmarhát evett. Az állatkertet bezárták, a hatóságok szerint a látogatókat nem fenyegeti a fertőzés veszélye. Közben egy nőstény leopárd is kimúlt.

Lépfenében elpusztult a debreceni állatkert egyik hím oroszlánja, az intézmény nem látogatható – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Az MTI-hez eljuttatott  dokumentumuk szerint április 9-én a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Intézete a Debreceni Állat- és Növénykertben elpusztult hím oroszlán lépfene-fertőzöttségét állapította meg.  A járványügyi ellenőrzés szerint a fertőzés egy szarvasmarhától ered, amelyet a nagy ragadozókkal etettek meg. Az állatkertben és a szarvasmarhatelepen ugyanakkor jelenleg nincs "lépfenére gyanús" állat. Az állatkert és a marhatelep állatai hatósági megfigyelés alá kerültek, az állatkertben ezen időszak alatt a látogatás szünetel – olvasható a közleményben.

A hatóság közölte: azon a településen, amelyről a fertőzött állat kikerült valamennyi szarvasmarha-, juh- és lótartót értesítenek, és beoltják az állataikat, akárcsak az állatkertnek az erre a fertőzésre fogékony lakóit. Hatósági rendelkezésre a keletkezett állati mellékterméket ártalmatlanították, valamennyi érintett létesítményt és eszközt fertőtlenítenek. Az állatgondozók és az érintett szarvasmarhatartó megelőző gyógyszerezése megkezdődött – írták. A közlemény szerint a debreceni állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így őket nem fenyegeti a megfertőződés veszélye.

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy az Állatkert és a Vidámpark – előreláthatólag április 14-én hétfőig – technikai okok miatt zárva.
Megértésüket köszönjük! – olvasható Nagyerdei Kultúrpark honlapján.

FRISSÍTÉS:

Egy nőstény leopárd is kimúlt a debreceni állatkertben, ahol múlt pénteken lépfene-fertőzésben pusztult el egy hím oroszlán – írja a Dehir.hu. A debreceni hírportál szerint a betegség felbukkanása miatt a tisztiorvosi szolgálat munkatársai elkezdték az érintett dolgozók kezelését is. Az állatkert zárva van, a korábban ott járt látogatókat nem fenyegeti fertőzésveszély.

Muki, a 18 éves hím oroszlán hat éve élt a debreceni állatkertben, pénteken pusztult el anthrax fertőzésben. Kiderült, hogy a kórokozó egy olyan szarvasmarhában volt, amelyet megetettek a ragadozókkal.  A tehenet Esztárról vitték a debreceni állatkertbe. Az állat maradványaiból két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett. A vasárnap elpusztult leopárd szervezetéből azonban nem mutatták ki a fertőzést. A cikkből nem derül ki, mi okozhatta az állat halálát. A nőstény leopárd halála azért fájó, mert hím társával együtt ők volt itthon az egyetlen olyan leopárd páros, amely állatkerti körülmények között is szaporodott.

A három megmaradt nagymacskát gyógykezelik, a többi ragadozó és növényevő állat is vakcinát kap a következő napokban.

Az állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így nem áll fenn semmilyen fertőzés veszélye. Az érintett gondozók kezelését viszont elkezdték a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Egy hétfős esztári család is kap gyógyszert, tőlük érkezett a beteg tehén az állatkertbe. Fodor Mária megyei tisztifőorvos szerint most összesen huszonhét ember kap antibiotikus kezelést.

Az esztári családnak másik tehene nem volt. A telep, ahol a beteg patás élt fertőtlenítették, emellett nemsokára a legelőre kijáró vagy szénával etetett állatok is lépfene elleni vakcinát kapnak.  Tischler István, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgató-főállatorvosa szerint a lépfene-fertőzés állatról állatra, emberről emberre nem terjed. A fertőzés valamilyen lépfenében elpusztult állatból származó termék útján, általában ragadozó állatoknál szokott előfordulni, vagy pedig legelőn járó állatoknál. A debreceni állatkert hatósági megfigyelés alatt van, a fertőzéstől számítva húsz napig biztosan zárva marad – olvasható a Dehir.hu-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás