Hirdetés

Az illegális vadászat is fenyegeti a vándorló madarakat az egyébként is veszélyes és kihívásokkal teli útjukon. A Földközi-tenger mentén mindenre lőnek, ami repül, ezért fognak össze a madarak elpusztítása ellen a térség BirdLife Partnerei.

A költőhelyük és a téli pihenőjük közötti utat évente kétszer megtevő madarak millióit az EU madarakra vonatkozó irányelve (Bird Directive) védi, rögzítve, hogy csak néhány faj vadászható – meghatározott időszakokban és módszerekkel. A földközi-tengeri térségben különösen gyakran sértik meg ezt az uniós szabályozást, ami az utóbbi 40 évben hozzájárult a vándorló madarak populációjának számottevő csökkenéséhez.

A BirdLife olaszországi (LIPU), görög (HOS) és spanyol (SEO/BirdLife) partnere felismerte, hogy összehangolt fellépésre és közös megközelítésre van szükség a probléma kezelésére és létrehozta a közös „Menedék a vadon élő madaraknak” LIFE+ projektet. A projektnek az a célja, hogy megváltoztassa a helyi közösségek hozzáállását 3, a vándorlás szempontjából kritikus térségben: Sulcis környékén (dél-kelet Szardínia, Olaszország), a Jón-szigeteken (Görögország nyugati részén) és Spanyolország déli és keleti részén (Katalónia, Valencia és dél-kelet Aragónia).

Ezeken a helyeken rendszeres és nagyarányú az uniós és helyi törvények védelme alatt álló fajok illegális elpusztítása, s veszélyben van a vándorló madarak költő populációjának fennmaradása is. Sajnálatos módon a helyi hatóságok hajlamosak szemet hunyni az orvvadászat fölött, vagy – mint legutóbb – igyekeznek azt legalizálni.

A projekt keretében a három BirdLife Partner elindította az „Élni és élni hagyni” kampányt, amelynek keretében el akarják magyarázni, hogy a vándorló madaraknak joguk van a vándorláshoz, mivel ez meghatározó része az életciklusoknak, s hogy a madarak illegális elpusztításának be kell fejeződnie. A kampányt helyi hírességek – tévés személyiségek, énekesek, színészek és írók – is támogatják, és már elkészült egy videó sorozat első része, amelyben bemutatják, hogy milyen traumát okoznak a vadvilágban az orvvadászok.

Nem kizárólag a kiválasztott térségekben történnek a természetes környezetet sújtó bűncselekmények, ezért a Partnerek azon is dolgoznak, hogy tájékoztassák az embereket és igyekeznek bevonni őket a probléma megoldásába. Különféle helyi rendezvényeket szerveznek, amelyekkel a lakosokat és a döntéshozókat akarják elérni, továbbá utazó kiállítást hoznak létre Görögországban és Spanyolországban. A helyi iskolákban és műhelyekben igyekeznek tudatosítani a diákokban az illegális vadászat létezését és annak hatását a helyi és európai biológiai változatosságra. Végül, a helyi jogalkalmazók bevonásával országos és nemzetközi műhelyeket szerveznek mindegyik országban, hogy felhívják a figyelmet a természetes környezetet pusztító bűncselekményekre és megosszák a más területeken összegyűlt tapasztalatokat. Ezek a törekvések együttesen hozzájárulnak majd a vándorló madarak biztonságos útjához és megmaradásához- írta a birdlife.org.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás