A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország vajon hol tart a megújuló energiaforrások felhasználásában? A válasz azért is fontos, mert Magyarország egy olyan vállalást tett az Európai Uniós felé, hogy 2020-ra az éves összfogyasztás 14%-át megújuló energiaforrásokból fogja fedezni.

Az első lépésként az elektromos hálózatot fel kell készíteni arra, hogy a szélből nyert villamos áramot fogadni tudja. Az OzoneNetwork mai Egyenlítő c. műsorának vendége Rátonyi Zoltán, az Infinite Energy Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hazánkban 5 éve meghatározott módon, 330 megawattra maximálták a szélgépek összteljesítményét, amelyet különösebb felkészítés nélkül vissza lehet juttatni a magyarországi elektromos hálózatba. Ez az érték a magyarországi összfogyasztás 1,7%-a. Ha az elektromos hálózat felkészítésre kerülne, akkor ennek a számnak a négy-ötszöröse is megvalósítható lenne. Magyarországon jelenleg 176 szélgenerátor üzemel.

Hogyan lesz a szélből elektromos áram? A szélturbina lapátjainak a forgási sebessége termeli az áramot. Érdekesség, hogy a Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. Európában, a legelső szélgenerátorokat a 70-es években, Mallorcán állították fel, a szélturbinák gyártása pedig 1979-ben, Dániában kezdődött. A tengerparti országok – mint Dánia és Hollandia – lépéselőnyben vannak, mert több száz éve ugyanabból az irányból, nagyjából ugyanolyan erősséggel fúj a szél, így kiszámítható, hogy melyik területeken a legoptimálisabb a szélparkok felállítása, és hogy mennyi energiát képesek előállítani. Nem meglepő az a törekvésük, hogy eladásra is termeljenek áramot.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás