A rovat kizárólagos támogatója

Tudjuk, hogy egy választás nem olcsó mulatság. De vajon azzal is tisztában vagyunk, mekkora környezeti terhet jelent egy-egy ilyen esemény? Kicsit utánaszámoltunk, vajon mekkora papírfelhasználással járhatott a 2014-es magyarországi országgyűlési választás.

A 2010-es és a mostani választási rendszer közötti legnagyobb különbség az, hogy a négy évvel ezelőtti két fordulója kétszeres adminisztratív költséggel járt. Emellett a 2010-es kopogtatócédulákat idén ajánlóívek váltották fel. Amíg 2010-ben mind a 8 millió 34 ezer szavazó kapott egy kopogtatócédulát, ami kerekítve is kb. 2 millió 8 ezer A4-es lapnak felel meg, addig ebben az évben csupán 320 000 A4-es ajánlóív került felhasználásra. Vagyis, míg idén 1,6 tonna, 4 éve 10 tonna papírba került az aláírásgyűjtés. 4 éve az első fordulóban a szavazók 2 db A4-es formátumú szavazólapot kaptak. Laponként 5 grammal és 8 millió 34 ezer szavazóval számolva az 80 tonna papírt eredményez. A második fordulóban 2, 5 millióan szavazhattak, ami fejenként egy A4-es szavazólappal számolva 12,5 tonna papír felhasználását jelenti. Összesen tehát körülbelül 92,5 tonna papír fogyott a szavazás során, ami 1387 fának felel meg. Fontos különbség még, hogy 4 éve nem szavaztak a határon túli magyarok, ami 4,8 tonnával kevesebb papírt jelent.

A fenti adatok összesítése után láthatjuk tehát, hogy az idei választáson összesen körülbelül 258 tonna papír fogyott, amely 3870 fának felel meg. Ezzel szemben a 2010 évi választások papírfelhasználása 178 tonna volt, amely körülbelül 2670 fa kivágását jelentette. A mostani választás papírfelhasználása tehát 30%-al nagyobb, mint a négy évvel ezelőttié, azonban ez az érték elsősorban a pártlistát tartalmazó szavazólapok méretnövekedésének tudható be, lévén hogy a választók most jóval több párt közül választhattak. Fontos megjegyezni, hogy ezen számítás csupán tájékoztató jellegű. Egyrészt, mert ahogyan írtuk fentebb is, a teljes választási rendszerre nem látunk rá (adminisztráció-oldali papírfelhasználásra vonatkozóan nincs információnk), másrészt, mert fafajától függően is nagyon eltérő lehet, hogy 1 db fából mekkora mennyiségű papír állítható elő.
Számoljunk tovább >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás