A rovat kizárólagos támogatója

A Természetfilm.hu és a Filmdzsungel közös kezdeményezése – az Élő adás program – keretében éjjel-nappal üzemelő, nagyfelbontású kamerával szerelték fel az Erzsébet-híd budai hídfőjénél található fészekaljat a Főkert munkatársai segítségével.

Mostantól élőben követhetjük nyomon egy Budapesten élő dolmányos varjú-fészekalj életét az interneten. A Természetfilm.hu és a Filmdzsungel közös kezdeményezése, az ÉLŐ ADÁS program keretében éjjel és nappal egyaránt üzemelő, nagyfelbontású kamerával szerelték fel azt a fészekaljat, ami az Erzsébet-híd budai hídfőjénél található. A dolmányos varjú nem védett, és az utóbbi években Budapesten különösen látványos elszaporodásának lehetünk tanúi.

A leleményes madár emberek által eldobált szemetet éppúgy összeszed, mint a környező parkokban fészkelő énekesmadarak fiókáit. A természetfilmesek abban reménykednek, hogy sikerül olyan felvételeket készíteniük, amiből egyértelműen kiderül, mivel etetik a városlakó varjak a fészekaljat. A kamerát hetekkel ezelőtt szerelték fel, amikor az élő adás beindult, a tojások már kikeltek, és a fészekalj 5 fiókát számlált. A kamera felszerelésében a Főkert munkatársai is segítettek.

– A Budapesti Vadon forgatásakor nagyon gondolkoztunk azon, hogy a dolmányos varjúnak is szerepet kéne kapnia a filmben – árulta el Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, a Természetfilm.hu egyik alapítója – abból a filmből kimaradt ez a faj, ezért is nagy öröm számunkra, hogy most pótolhatjuk ezt az elmaradást.

– Sok fészekkameránál nincs éjjeli adásunk, főleg technikai okok miatt. – mondta el Magyar Csaba, a Természetfilm.hu IT-menedzsere. – A varjúfészeknél viszont bőven van áram, és ami a legfontosabb: a madarakat egyáltalán nem zavarja a költésben a kamerák infra fénye. Hozzászoktak a zsivajhoz és az állandó fényhez. Másként nem élnének túl Budapesten.

A Természetfilm.hu természetvédelmi szervezetek partnereként több fajmegőrzési programban vesz részt, és részt vett több veszélyeztetett faj fészkének bekamerázásában.  Az adás itt követhető más kamerákkal együtt, de meg is mutatjuk: 

 


Live streaming video by Ustream

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás