A rovat kizárólagos támogatója

Orosz milliárdos helyett egyelőre Putyinék jönnek Magyarországra. Az orosz tőke, amely esetleg tartós munkahelyeket is tudna teremteni, nagy ívben elkerüli Magyarországot. Viszont az atomérdekek összefonódnak.

Megtorpant az orosz milliárdos, Szergej Galickij tervezett magyarországi befektetése – értesült a VS.hu orosz forrásból. A tulajdonában lévő Magnit áruházlánc Magyarországon akarta kiépíteni azt a logisztikai központot, amely az Európából és így Magyarországról beszerzett árut továbbította volna Oroszországba, ám ahogy az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi Képviseletének helyettes vezetője, Pavel Iljin a VS.hu-nak fogalmazott, a geopolitikai helyzet közbeszólt. Az oroszok 2009-2010-ben még 300-400 milliárd forintot fektettek be Magyarországon, azóta viszont a tőkekivonás a jellemző, tavaly még 4 milliárd forint friss pénz sem érkezett az oroszoktól.

Bár Európa és Magyarország is jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól, a játszma még nem dőlt el. Magyarországgal szemben viszont Putyin sakkhúzása hathatós lehet. Az orosz államnak a paksi bővítéshez beígért 10 milliárd eurós hitelével ugyanis nemcsak az orosz energiafüggőség nem csökken, hanem még adósai is leszünk Oroszországnak, miközben a beruházással tartósan működő tőke sem jön Magyarországra – hívta fel a figyelmet a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Weiner Csaba.

A paksi bővítéssel kapcsolatban maga az építkezés ugyan megbízást hoz magyar cégeknek is, az új erőművi blokkok azonban már csak néhány száz embernek adnak munkát. Közben mindkét oldalról megtörtént a pozíciófoglalás: az orosz állami Roszatom magyarországi cégét Bács Zalán vezeti, aki korábban az MVM-nél dolgozott, a Roszatom pedig tulajdonos a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-ben, amely az atomerőművi technológia egyik legfontosabb magyarországi ismerője.
További érdekességek a VS.hu-n.

Bár a kormány konzekvensen azt állítja, hogy a tervezett paksi bővítés költségeitől nem lesz drágább az áram – a Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint a tízmilliárd eurós hitel nem épül be az áramárba, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter pedig egyenesen árcsökkenésről beszélt a beruházás kapcsán –, egyre több tény mond ellent ennek az érvelésnek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás